Ո՞ր ցածր ածխաջրերով դիետաներն են աղիքի քաղցկեղ առաջացնում

Ածխաջրերի ցածր պարունակությամբ դիետան կարող է վատթարացնել աղիքային որոշ բակտերիաների քաղցկեղածին ազդեցությունը՝ թուլացնելով աղիքների պատնեշը և փոխելով միկրոբիոմը: Սա մեծացնում է կոլոռեկտալ քաղցկեղի վտանգը, հատկապես գենետիկ մուտացիաներով մարդկանց մոտ, որոնք ազդում են ԴՆԹ-ի վերականգնման վրա: Այնուամենայնիվ, լուծվող մանրաթելը կարող է օգնել հակազդել այդ ազդեցություններին:
Տորոնտոյի համալսարանի գիտնականները ցույց են տվել, որ ցածր ածխաջրերով դիետան կարող է ուժեղացնել աղիքային որոշ մանրէների ԴՆԹ-ի վնասակար ազդեցությունը՝ մեծացնելով կոլոռեկտալ քաղցկեղի վտանգը:
Nature Microbiology ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրությունը ուսումնասիրել է, թե ինչպես են երեք տարբեր դիետաները՝ սովորական դիետան, ցածր ածխաջրերով դիետան և արևմտյան սննդակարգը, որը հարուստ է ճարպերով և շաքարով, փոխազդում են աղիքների որոշ բակտերիաների հետ՝ ազդելով մկների մոտ կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման վրա:
Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ E. coli-ի որոշակի շտամ՝ զուգորդված ածխաջրերով և լուծվող մանրաթելերով ցածր սննդակարգի հետ, նպաստում է հաստ աղիքի պոլիպների աճին, որոնք քաղցկեղի պոտենցիալ նախադրյալ են:
«Կոլոռեկտալ քաղցկեղը միշտ ենթադրել է, որ առաջանում է մի շարք տարբեր գործոններով, ներառյալ սննդակարգը, աղիքային միկրոբիոմը, շրջակա միջավայրը և գենետիկան», - ասում է ավագ հեղինակ Ալբերտո Մարտինը, Տորոնտոյի համալսարանի Թեմերթի բժշկության ֆակուլտետի իմունոլոգիայի պրոֆեսորը: «Մեր հարցն այն էր, թե դիետան ազդում է որոշ բակտերիաների քաղցկեղ առաջացնելու ունակության վրա:
Այս հարցին պատասխանելու համար հետդոկտոր Բհուփեշ Թակուրի գլխավորած հետազոտողները ուսումնասիրել են մկներին:
Ընդամենը մեկ համակցություն՝ ցածր ածխաջրերի սննդակարգը՝ զուգորդված E. coli-ի շտամի հետ, որն արտադրում է ԴՆԹ-ին վնասող կոլիբակտին միացությունը, հանգեցրել է կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացմանը:
Հետազոտողները պարզել են, որ ցածր մանրաթելային սննդակարգը մեծացնում է աղիքների բորբոքումները և փոխում միկրոբների համայնքը, որոնք սովորաբար ապրում են այնտեղ՝ ստեղծելով միջավայր, որտեղ կոլիբակտին արտադրող E. coli-ն ծաղկում է:
Մարտինը նշում է, որ E. coli-ի Nissle շտամը, որը սովորաբար հանդիպում է պրոբիոտիկների մեջ, նույնպես արտադրում է կոլիբակտին: Նրա լաբորատորիայում ընթացիկ աշխատանքն ուսումնասիրում է, թե արդյոք այս պրոբիոտիկի երկարատև օգտագործումն անվտանգ է Լինչի համախտանիշով մարդկանց կամ ցածր ածխաջրերի դիետայի վրա գտնվող մարդկանց համար:
Թակուրը ցանկանում է հետագայում ուսումնասիրել իրենց ուսումնասիրության հետաքրքիր բացահայտումը, որը ցույց է տալիս, որ ածխաջրերի ցածր պարունակությամբ սննդակարգին լուծվող մանրաթելերի ավելացումը հանգեցրել է քաղցկեղածին E. coli բակտերիաների ցածր մակարդակի, ԴՆԹ-ի ավելի քիչ վնասի և ավելի քիչ ուռուցքների:
«Մենք մանրաթել ավելացրինք և տեսանք, որ այն նվազեցրեց ցածր ածխաջրերով դիետայի ազդեցությունը», - ասում է նա: — Այժմ մենք փորձում ենք պարզել, թե բջջանյութի որ աղբյուրներն են ավելի օգտակար և որոնք են ավելի քիչ օգտակար: Մեր ուսումնասիրությունը ընդգծում է պոտենցիալ վտանգները՝ կապված ցածր ածխաջրերի, մանրաթելերի ցածր պարունակությամբ դիետայի երկարատև օգտագործման հետ, որը սովորական քաշի կորստի դիետա է»: