Խստիվ արգելված է. այս մթերքները չի կարելի ուտել դատարկ ստամոքսին. զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգը

Ոչ բոլոր մթերքներն են անվտանգ ուտել դատարկ ստամոքսին. դա կարող է հանգեցնել առողջության համար տհաճ հետեւանքների: SM-Clinic-ի գաստրոէնտերոլոգ Անաստասիա Չիժիկովան խոսել է այն մասին, թե ինչպես չխաթարել մարսողությունը և չհրահրել տարբեր հիվանդություններ։ Այս մասին հայտնում է Газета.Ru-ն։
Սպիտակ ալյուրի արտադրանք և քաղցրավենիք. ուշադրություն արագ ածխաջրերի վրա
Առանձնահատուկ ուշադրություն պետք է դարձնել սպիտակ ալյուրից և քաղցր մթերքներից պատրաստված մթերքներին։ Հաց, խմորեղեն, թխվածքաբլիթներ – այս մթերքները պարունակում են արագ ածխաջրեր, որոնք ակնթարթորեն ներծծվում են օրգանիզմի կողմից: Սա հանգեցնում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ թռիչքի և ինսուլինի արտադրության ավելացման: Ինչպես բացատրում է Անաստասիա Չիժիկովան, նման փոփոխությունները կարող են ստամոքսում անհանգստություն առաջացնել և լորձաթաղանթի գրգռում առաջացնել։ Սա հատկապես վտանգավոր է շաքարային դիաբետով կամ ինսուլինի դիմադրություն ունեցող մարդկանց համար: Տրանս ճարպեր պարունակող ապրանքները, ինչպիսին է մարգարինը, կարող է ավելի մեծացնել ստամոքսի գրգռվածությունը:
Սուրճ դատարկ ստամոքսին. ինչու դա լավ գաղափար չէ
Սուրճն այն ըմպելիքներից է, որը չի կարելի խմել դատարկ ստամոքսին։ Ըմպելիքը խթանում է ստամոքսում աղաթթվի արտադրությունը, որը կարող է հանգեցնել այրոցի, սրտխառնոցի կամ նույնիսկ որովայնի ցավի։ Բժիշկները խորհուրդ են տալիս սուրճ խմել ուտելուց որոշ ժամանակ անց՝ տհաճ ախտանիշներից խուսափելու համար։
Մրգեր և հատապտուղներ. Ե՞րբ է ավելի լավ խուսափել դրանցից:
Չնայած մրգերն ու հատապտուղները վիտամինների և մանրաթելերի հիանալի աղբյուր են, սակայն դրանք չի կարելի ուտել դատարկ ստամոքսին: Նրանք կարող են առաջացնել ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռում, իսկ որոշ դեպքերում՝ այրոց կամ ալերգիկ ռեակցիաներ։ Սա հատկապես վերաբերում է թթու մրգերին, ինչպիսիք են ցիտրուսայինները: Ուստի ավելի լավ է մրգերի հետ սպասել մինչև հիմնական կերակուրը։
Երշիկեղեն և բեկոն. հագեցած ճարպերը ծանրաբեռնում են աղեստամոքսային տրակտը
Մեկ այլ մթերք, որը խորհուրդ չի տրվում ուտել սոված փորին, սենդվիչներն են երշիկով կամ բեկոնով։ Այս մթերքները պարունակում են մեծ քանակությամբ հագեցած ճարպեր, որոնք ստամոքսի համար դժվար է մարսել, հատկապես՝ դատարկ ստամոքսին։ Նրանք կարող են առաջացնել տհաճ զգացումներ, ինչպիսիք են ստամոքսի ծանրությունը կամ անհանգստությունը