Որո՞նք են երիկամների համար ամենավնասակար մթերքները

Որո՞նք են երիկամների համար ամենավնասակար մթերքները

Երիկամների քրոնիկ հիվանդության դրսևորումը մեծապես կախված է մարդու ապրելակերպից։ Gazeta.Ru-ին ասել է բժիշկ, նեֆրոլոգ Միխայիլ Էլիսեևը։

Մասնագետի խոսքով՝ աղի մթերքների չարաշահումը վտանգավոր է։ Երբ մարդ շատ է աղ օգտագործում, երիկամները պետք է ավելի շատ աշխատեն՝ օրգանիզմից նատրիումի ավելցուկը հեռացնելու համար:Այս գործընթացը կարող է հանգեցնել մարմնում հեղուկի կուտակման, որն էլ կարող է բերել այտուցի և արյան բարձր ճնշման: Մեծ քանակությամբ աղ են պարունակում թթուները, արագ սնունդը, վերամշակված մթերքները։

Ըստ նրա՝ երիկամների համար վնասակար մեկ այլ մթերք է ալկոհոլը։ «Միզուղիների համակարգը հեռացնում է հարակից թունավոր նյութերը մարմնից: Բացի այդ, երիկամների բեռը մեծանում է: Ացետալդեհիդը (էթանոլի քայքայման արտադրանք) հատկապես վնասակար է երիկամային խողովակային բջիջների համար: Ժամանակի ընթացքում երիկամների կառուցվածքները վնասվում են, գլոմերուլային ֆիլտրացիան դժվարանում է, զարգանում է երիկամային քրոնիկ անբավարարություն»,- մանրամասներ է Միխայիլ Էլիսեևը։

Նեֆրոլոգը նաև նշել է, որ շատ միս ուտելը նույնպես կարող է հանգեցնել երիկամների խնդիրների, քանի որ կենդանական սպիտակուցները շատ ավելի դժվար են մարսվում, դրանցով հարուստ սննդակարգը նպաստում է երիկամների քարերի առաջացմանը։

«Կաթնամթերքը կալցիումի աղբյուր է։ Բայց եթե դրանք չափից շատ օգտագործեք, կալցիումը բարձր կոնցենտրացիաներում կսկսի հայտնվել մեզի մեջ: Այն զգալիորեն մեծացնում է միզաքարային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը»,- ընդգծել է Էլիսեևը։

Բացի այդ, ըստ նրա՝ բանան և ավոկադո չափից շատ ուտելը կարող է վտանգավոր լինել դրանց՝ կալիումի պարունակության պատճառով: «Կալիումի ավելցուկը, ինչպես նատրիումը, դժվար է հեռացնել օրգանիզմից։ Սա կարող է հանգեցնել երիկամների աշխատանքի հետ կապված խնդիրների, մկանային սպազմի, սրտի աշխատանքի հետ կապված խնդիրների (օրինակ՝ առիթմիա)»,- նշել է նեֆրոլոգը։