Հրուշակագործը զգուշացրել է վեգան քաղցրավենիքի բարձր կալորիականության մասին

Վեգանների համար նախատեսված քաղցրավենիքները, որոնք չեն պարունակում կենդանական ծագման մթերքներ, կարող են գերազանցել ձվի և կաթով աղանդերի կալորիականությունը: Այս մասին Gazeta.Ru-ին ասել է հրուշակագործ Դմիտրի Դուրանը։
«Վեգան քաղցրավենիքի ամենամեծ վտանգն այն է, որ դրանք իրականում կարող են ավելի կալորիական լինել, քան ոչ վեգան արտադրանքները: Միևնույն ժամանակ, նման տորթերի սննդային արժեքը կարող է մի կարգով ավելի ցածր լինել, քանի որ դրանցում բացակայում են կենդանական ծագման մթերքները (ձու, կաթի սպիտակուց, ճարպեր)»,- ասել է Դուրանը։
Նա բացատրել է, որ նման քաղցրավենիքի կալորիականության ավելացումն ապահովում են ընկույզներն ու չորացրած մրգերը, ինչը թույլ է տալիս վեգանական աղանդերն անվանել ածխաջրերով հարուստ մթերքներ։ «Ընդհանուր առմամբ, քաշի ավելացումը նկատվում է նույնիսկ սկսնակ վեգանների մոտ, ովքեր հաճախ քաղց են զգում, երբ նրանք անցնում են նոր տեսակի սննդակարգի և փորձում են այն խեղդել ածխաջրերով հարուստ մթերքներով», - զգուշացրել է հրուշակագործը:
Մասնագետի կարծիքով՝ հնարավոր է նվազեցնել բուսական ծագման քաղցրավենիքի էներգետիկ արժեքը՝ մեղրը փոխարինելով ավելի քիչ կալորիականությամբ քաղցրացուցիչներով։
«Կալորիականությունը նվազեցնելու հիմնական միջոցը մեղրի փոխարեն ավելի քիչ բարձր կալորիականությամբ օշարակ օգտագործելն է որպես քաղցրացուցիչ: Մեղրի կալորիականությունը 100 գ-ում 329 կկալ է, համեմատության համար օշարակը 267 կկալ է»,- խորհուրդ է տվել Դմիտրի Դուրանը։
Նա հավելել է, որ բնական հյութերը կարող են օգտագործվել որպես քաղցրացուցիչ, սակայն «պետք է հիշել, որ թարմ քամած հյութերն ավելի շատ կալորիաներ են պարունակում, քան այն մրգերը, որոնցից ստացվել են»։ Վերջապես, աղանդերի մեջ մեղրը կարող եք փոխարինել քաղցրացուցիչներով, որոնք կարելի է գնել սպորտային սննդի խանութում: