Նշվել են մթերքներ, որոնք հրահրում են երիկամների քարերի առաջացումը

Երիկամների հետ խնդիրներ ունեցողները պետք է զգույշ լինեն աղի, թրթնջուկի, սպանախի և ալկոհոլ օգտագործելիս, ՌԻԱ Նովոստիին ասել է բժշկական գիտությունների դոկտոր, Ռուսաստանի կենսատեխնոլոգիական համալսարանի պրոֆեսոր Գրիգորի Ֆլաքսը։
Նրա խոսքով, միզաքարային հիվանդությունների զարգացմանը նպաստում են նաեւ գիրությունը, շաքարային դիաբետը, ժառանգականությունը, միզուղիների վարակները, միզաթթվի ավելցուկը, պարաթիրոիդ հիվանդությունը, հեղուկի պակասը։ Օրգանիզմում աղի, մսի, սախարոզայի և ֆրուկտոզայի ավելցուկը, ինչպես նաև C և D վիտամինները երիկամներում քարերի առաջացման հիմնական գործոններն են:
Աղի սնունդն օրգանիզմում պահպանում է հեղուկը, առաջացնում է մեզի արտազատման խանգարում և աղերի կուտակում:
Մասնագետը երիկամներում քարերի առաջացման հիմնական պատճառներից է համարել կարմիր միսը։ Այս ամենը ունի կենդանական սպիտակուցի բարձր պարունակություն, ինչը հանգեցնում է մեզի մեջ միզաթթվի և կալցիումի ավելացմանը, դրանք դժվար է դուրս հանվել մարմնից և հաճախ առաջացնում են միզաքարային հիվանդություն: Իդեալական փոխարինողները ներառում են հավի միս, հնդկահավ, նապաստակ և լոր: