Քաղցկեղ. ամենաօգտակար և ամենավնասակար մթերքներն ըստ ուռուցքաբանների

Քաղցկեղ. ամենաօգտակար և ամենավնասակար մթերքներն ըստ ուռուցքաբանների

Ոչ մի ապրանք չի կարող ձեզ 100%-ով պաշտպանել քաղցկեղից, սակայն դրանցից մի քանիսը կարող են զգալիորեն նվազեցնել հիվանդության առաջացման վտանգը, իսկ ոմանք, ընդհակառակը, մեծացնում են հիվանդության հավանականությունը։ Մենք կազմել ենք ուռուցքաբանների տեսանկյունից ամենաօգտակար մթերքների ու ուտեստների ցանկը, ինչպես նաև ամենավտանգավորները։

Սխտոր, բրոկկոլի, բրազիլական ընկույզ, ցիտրուս, հապալաս, սաղմոն, կիվի, թեյ, խնձորներ, վերամշակված միս, պոպկորն, միս ածուխի վրա, արհեստական ​​քաղցրացուցիչներ, ալկոհոլ, տրանս ճարպեր: Բայց ուռուցքաբանները խորհուրդ են տալիս խուսափել այս մթերքներից կամ գոնե հնարավորինս հազվադեպ ուտել դրանք:

Ոչ վաղ անցյալում Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության փորձագետները պաշտոնապես երշիկեղենը և այլ վերամշակված մսամթերքը որակեցին որպես քաղցկեղածին նյութեր: Ինչպես նշվում է ԱՀԿ-ի կողմից վերջերս հրապարակված զեկույցում, օրական ընդամենը 50 գրամ վերամշակված միսը 18%-ով մեծացնում է աղիների քաղցկեղի զարգացման ռիսկը։ Ավելին, այդ մթերքները վնասակար են դառնում հիմնականում այն ​​նյութերի շնորհիվ, որոնք երկարացնում են մսի պահպանման ժամկետը, և որոնք, մտնելով օրգանիզմ, այն դարձնում են ավելի խոցելի վտանգավոր հիվանդությունների նկատմամբ: