Ո՞ր մթերքներն են խթանում քաղցկեղի առաջացումը

Ո՞ր մթերքներն են խթանում քաղցկեղի առաջացումը

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունն (ԱՀԿ) ու  Քաղցկեղի հետազոտությունների Միջազգային գործակալությունը հրապարակել են այն մթերքների անվանումները, որոնք ապացուցված են, որ խթանում են քաղցկեղի առաջացում:

Վնասակար մթերքներ՝

1. Միս

Կարմիր մսի ամենօրյա օգտագործումը  նպաստում է շագանակագեղձի ու ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի առաջացման:

2. Նրբերշիկներ ու երշիկներ

Ամեն օր այս մթերքների 50 գրամ օգտագործումը 18%-ով բարձրացնում է աղիների քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը:

3. Ալկոհոլային ըմպելիքներ

Օրական 2 բաժակից ավել ալկոհոլի օգտագործումը խթանում է 7 տեսակի  քաղցկեղածին հիվանդությունենրի՝   լյարդի, աղիների, կաթնագեղձերի, բերանի խոռոչի, կոկորդի, կերակրափողի քաղցկեղի առաջացման:

4. Ապխտած սնունդն ու խորովածը

Ապխտման պռոցեսում  առաջանում է  «բենզապիրեն» թունավոր միացությունը: Այս նյութի պարունակությամբ 50 գրամ ապխտած սնունդը հավասարազոր է 1 տուփ ծխախոտի: