Գինեկոլոգն անվանել է այն մթերքները, որոնք հղի կանայք չպետք է օգտագործեն

Գինեկոլոգն անվանել է այն մթերքները, որոնք հղի կանայք չպետք է օգտագործեն

Հղի կանանց խստորեն խորհուրդ է տրվում չօգտագործել հում մթերքներ, ծովային ձուկ և ալկոհոլ, իսկ կոֆեինը պետք է սահմանափակվի: Այս մասին Газета.Ru-ին պատմել է Atlas կլինիկաների մանկաբարձ-գինեկոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Օլգա Տերեխինան։

«Հղիության ընթացքում ավելի լավ է հրաժարվել ծովային ձկներից և ծովամթերքից, քանի որ դրանցում սնդիկ է կուտակվում, որը թափանցում է պլասենտա և բացասաբար է անդրադառնում պտղի ուղեղի վրա։ Մասնավորապես, չպետք է ուտել մարլին, թունա, բաս, ձողաձուկ։ Նաև չի կարելի չոր և հում ձուկ ուտել սուշիի և ռուլետի մեջ»,- ասել է բժիշկը։

Բժիշկը նաև խորհուրդ է տվել սննդակարգից բացառել ջերմապես չմշակված մթերքները, քանի որ դրանք կարող են մարսողության խանգարումներ առաջացնել։

«Անբավարար ջերմային մշակմամբ ապրանքների թվում են խաշած ձվերը, աղցանների սոուսները (մայոնեզ, Կեսար սոուս), տարբեր մուսեր, տիրամիսու: Արգելված են նաև ծլած հատիկները, քանի որ դրանք օգտագործելուց առաջ լավ մշակման ենթակա չեն։ Հղի կնոջ համար շատ ավելի հեշտ է վարակ «ձեռք բերելը»»,- զգուշացրել է նա։

Երկրորդ և երրորդ եռամսյակներում անհրաժեշտ է բացառել գազավորված ըմպելիքները, փաթեթավորված հյութերը, սահմանափակել մրգերի և խմորեղենի օգտագործումը՝ հղի կանանց մոտ շաքարախտի զարգացման ռիսկի պատճառով: Իհարկե, ալկոհոլը ցանկացած քանակությամբ վնասակար է, բայց կոֆեինի դեպքում, ըստ բժշկի, ամեն ինչ պարզ չէ։

«Ավելի լավ է խորհրդակցեք ձեր բժշկի հետ, ով հիպերտոնիայի և սրտանոթային այլ հիվանդությունների բացակայության դեպքում ձեզ թույլ կտա մեկ բաժակ սուրճ կամ թեյ խմել, որը նույնպես կոֆեին է պարունակում։ Բայց ավելի լավ է նախապատվությունը տալ կոճապղպեղից կամ լինդից պատրաստված թեյին»,- խորհուրդ է տվել Տերեխինան։