Գիտնականները պարզել են, թե որ մթերքներն են կյանքեր խլում՝ քաղցկեղ առաջացնելով. հետհաշվարկը ամիսներով է

Գիտնականները պարզել են, թե որ մթերքներն են կյանքեր խլում՝ քաղցկեղ առաջացնելով. հետհաշվարկը ամիսներով է

Ավստրալիայի Մոնաշի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ անառողջ մթերքների հաճախակի օգտագործումը, ինչպիսիք են չիփսերը և շաքարավազ ավելացված շոկոլադը, բարձրացնում են մարդու կենսաբանական տարիքը, ինչը կապված է օրգանիզմի ներկայիս վիճակի հետ։ Այն կարող է գերազանցել օրացուցային տարիքը: Վտանգավոր մթերքների ցանկում են նաև սոդան, արագ պատրաստվող արիշտան և թխվածքաբլիթները: Աշխատանքը հետագայում հաստատում է բարձր վերամշակված մթերքների առողջության համար հատուկ ռիսկերը, որոնք կապված են քաղցկեղի բարձր ռիսկի հետ:

Պրոֆեսոր Բարբարա Կարդոսոյի խոսքով, գերմշակված սննդամթերքի յուրաքանչյուր լրացուցիչ 200 կալորիա, որը համարժեք է, օրինակ, մեկ սալիկ շոկոլադին, կարող է երկու ամսից ավելի արագացնել կենսաբանական ծերացման գործընթացը: Սա նույնպես կապված է վաղաժամ մահվան ռիսկերի հետ, հայտնում է Pronews.gr-ը՝ հղում անելով հետազոտողներին։

Կարդոսոն նշել է, որ աշխատանքը հստակ ցույց է տվել սննդակարգում վերամշակված մթերքների և ավելի վաղ ծերացման միջև կապը: Հետազոտությանը մասնակցել է մոտ 16 հազար կամավոր։

Փորձը նաև նշել է վնասակար հավելումներով թխվածքաբլիթների, գազավորված ըմպելիքների և ակնթարթային արիշտա պարունակող թխվածքաբլիթների չափից ավելի սպառման բացասական ազդեցությունը մարմնի գործառույթների վրա: Մասնավորապես, եթե նման սնունդը կազմում է սննդակարգի 10 տոկոսը, վաղաժամ ծերացման վտանգը զգալիորեն մեծանում է, պարզել են մասնագետները։