Բժիշկը անվանել է համակարգային բորբոքում հրահրող արտադրանքները

Բժիշկը անվանել է համակարգային բորբոքում հրահրող արտադրանքները

Հեշտ մարսվող ածխաջրերը կարող են մարմնում համակարգային քրոնիկ բորբոքում առաջացնել: Այս մասին Газета.Ru-ին ասել է Atlas կլինիկաների գիտական ​​խորհրդի նախագահ, բժշկական գիտությունների թեկնածու, նյարդաէնդոկրինոլոգ Յուրի Պոտեշկինը։

«Դրանք քաղցր ըմպելիքներ են, աղանդեր, քաղցրավենիք, քաղցրացված կաթնամթերք և հացահատիկային ապրանքներ՝ սպիտակ հաց, ալյուրի արտադրանք, սպիտակ բրինձ, գարի: Այս մթերքները կարող են առկա լինել սննդակարգում, բայց ոչ ավելի, քան օրական կալորիաների 10%-ը, քանի որ դրանք, ունենալով բարձր գլիկեմիկ ինդեքս, կարող են մեծացնել օքսիդատիվ սթրեսը և ակտիվացնել պրոբորբոքային գեները»,- պարզաբանել է բժիշկը։

Բժշկի խոսքով, համակարգային բորբոքման վտանգի պատճառով պետք է խուսափել նաև տրանս ճարպերով հարուստ մթերքներից, որոնք 34%-ով բարձրացնում են ցանկացած պատճառով մահացության հավանականությունը, իսկ սիրտ-անոթային հիվանդությունները՝ 21%-ով։

Շատ աղը նույնպես վտանգավոր է։

«Աղը չպետք է օգտագործվի օրական 5-6 գ-ից ավելի, այդ թվում՝ հաշվի առնելով աղի ավելացումը պատրաստի մթերքներում, սոուսներում, երշիկեղենի մեջ։ Աղի ավելցուկով ընդունումը նվազեցնում է աղիքներում Lactobacillus-ի պոպուլյացիան: Սրանք բակտերիաներ են, որոնք պայքարում են բորբոքման դեմ»,- ասել է նա:

Պոտեշկինը բացատրել է, որ բորբոքումն իմունային համակարգի արձագանքն է տարբեր վնասակար գործոնների։ Եթե ​​մարմնում հյուսվածքները վնասված են, ապա առաջանում է սուր բորբոքային ռեակցիա։

«Եթե օրգանիզմը 2-6 շաբաթվա ընթացքում չկարողանա դադարեցնել բացասական գործոնների ազդեցությունը, ապա բորբոքումը դառնում է խրոնիկ և նպաստում է մարմնի սեփական բջիջների և հյուսվածքների քայքայմանը և ֆիբրոզի զարգացմանը»,- զգուշացրել է նա։ Բժշկի խոսքով, համակարգային բորբոքման համար հատուկ բուժում չկա։