Ինչո՞ւ արժե զգուշանալ խաշած ձվերից

Շատերը սիրում են խաշած ձու, հատկապես նախաճաշին: Այն առանց կեղևի եփում են հազիվ եռացող ջրի մեջ 3-4 րոպե։ Ստացվում է նուրբ, եփած սպիտակ և խոնավ, սերուցքային դեղնուց: Սա ավանդական ֆրանսիական ուտեստ է և սովորաբար մատուցվում է տոստով, խոտաբույսերով և թարմ բանջարեղենով: Այն իսկապես շատ համեղ է, բայց իր մեջ մի շարք վտանգներ է պարունակում։ Ավելի ճիշտ՝ խաշած ձվի հենց կենտրոնը վտանգավոր է, և ահա թե ինչու.
Դեղնուցը կարող է վարակի աղբյուր լինել
Եթե հավերը պահվել են վատ պայմաններում կամ մարտկոցային ֆերմաներում, ապա վտանգ կա, որ թռչունները վարակների և հիվանդությունների կրողներ են, որոնք նրանք կարող են «փոխանցել» ձվերին։ Դրանք ներառում են սալմոնելոզ, տուբերկուլյոզ, պուլորոզ, պզիտակոզ, վարակիչ լարինգոտրախեիտ և այլն:
Դուք կարող եք նվազեցնել վարակվելու ռիսկը հետևյալներից որևէ մեկով՝
նախ՝ ձու գնել միայն վստահելի արտադրողներից.
երկրորդ՝ խուսափել կիսահում ձվերից (այսինքն՝ եթե խաշած, ապա «պինդ խաշած»):
Ի դեպ, հենց այդ պատճառով է, որ խաշած ձու չպետք է օգտագործեն թույլ իմունային համակարգ ունեցող մարդիկ, երեխաները և հատկապես հղիները և կրծքով կերակրող կանայք։
Հում դեղնուցը կարող է թունավորման պատճառ դառնալ
Եթե ձուն վարակված էր վերը նշված հիվանդություններից մեկով, և եփելու ժամանակ որոշ վիրուսներ մահանում էին, ապա ձուն անվտանգ չէր դառնում։ Այս ուտեստը կարող է առաջացնել ծանր սննդային թունավորում։ Այսպիսով, ուտելուց արդեն 15-30 րոպե հետո մարդու մոտ սրտխառնոց կսկսվի, ստամոքսը կոլորվի, և կարող են լինել ստամոքսի կտրող ցավեր։ Այնուհետև կսկսվեն փսխում և փորլուծություն: Ցավոտ սենսացիաներ կարող են սկսվել նաև աղիքներից: Կհայտնվի մարմնի թուլություն, գլխապտույտ և ջրազրկում։
Ձվից թունավորման դեպքում պետք է անհապաղ շտապ օգնություն կանչել, քանի որ այս հիվանդության հետևանքները կարող են շատ տարբեր լինել։ Ծանր դեպքերում դա կարող է հանգեցնել նյարդային համակարգի, երիկամների և լյարդի աշխատանքի խանգարմանը:
Դեղնուցը կարող է ծանր ալերգիա առաջացնել
Որոշ մարդիկ հեշտությամբ կարող են ուտել պինդ խաշած ձու, բայց ընդհանրապես չեն կարողանում մարսել հում դեղնուցը։ Ամեն ինչ վերաբերում է հումքի և թերի եփած մթերքների նկատմամբ զգայունության բարձրացմանը:
Սովորաբար մարդն իմանում է, որ օրգանիզմը նման «առանձնահատկություն» ունի խաշած ձու կամ որևէ այլ հում կամ թերի մթերք ուտելուց հետո։ Ալերգիան արտահայտվում է մաշկի վրա սաստիկ ցանի տեսքով՝ առաջանում են փոքր կարմիր բարձրացած բծեր, կլեպ և քոր։
Եթե խաշած ձու ուտելուց անմիջապես հետո ձեր մաշկի վրա կարմրություն է հայտնվում, ապա պետք է օգնություն խնդրեք բժշկից։ Միևնույն ժամանակ, դուք չպետք է քերծեք բծերը, նույնիսկ եթե դրանք շատ քոր առաջացնող են, դա կարող է հանգեցնել բորբոքված մաշկի վնասմանը, վերքերի և քերծվածքների տեսքին, որտեղից հեշտությամբ կարելի է վարակվել:
Էլ ի՞նչ
Երբ ձուն եփում են կեղևով, դա թույլ է տալիս նրան պահպանել իր վիտամինների և հանքանյութերի մեծ մասը, բայց երբ այն մնում է առանց կեղևի, նրա օգտակար հատկությունների կեսից ավելին «կորչում է»։
Այսպիսով, ձվի մեջ առկա B12, A և D վիտամիններն ամբողջությամբ քայքայվում են առանց կեղևի եփման ժամանակ։ Արդյունքում մարմինը չի ստանում արյան կարմիր բջիջների ձևավորման, նյարդային համակարգի գործառույթները պահպանելու, մազերի, մաշկի և եղունգների առողջությունը ապահովելու համար անհրաժեշտ նյութեր։