Ի՞նչ վտանգ է պարունակում կարտոֆիլն առողջության համար

Կարտոֆիլի հաճախակի օգտագործումը մեծացնում է դիաբետի և այլ հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը։ Դիետոլոգ Միխայիլ Գինզբուրգը Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նախազգուշացրել է այս անհայտ վնասի մասին։
Նա բացատրել է, որ կարտոֆիլը պարունակում է արագ ածխաջրեր, որոնք, երբ մտնում են օրգանիզմ, ակնթարթորեն քայքայվում են և կտրուկ բարձրացնում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը։ Եթե այս գործընթացը անընդհատ կրկնվի, ապա աստիճանաբար մարդու նյութափոխանակությունը կվատանա, ավելորդ քաշ կառաջանա, և կմեծանա շաքարախտի զարգացման հավանականությունը։ Ինչպես նաև, ըստ բժշկի, կարտոֆիլի սիրահարներն ավելի հաճախ են տառապում աթերոսկլերոզով և հիպերտոնիայով։
Վտանգավոր առողջության հետևանքները նվազեցնելու համար Գինսբուրգը խորհուրդ է տվել ընտրել ոչ փխրուն սորտեր և բանջարեղենը կեղևով պատրաստել: «Սա կօգնի պահպանել ավելի շատ մանրաթել, ինչը դանդաղեցնում է մարսողությունը»,- նշել է նա:
Բացի այդ, Գինսբուրգը խորհուրդ է տվել ուտել սառեցված կարտոֆիլ, քանի որ այն ավելի դիմացկուն օսլա է պարունակում, որն ավելի դանդաղ է քայքայվում կամ ընդհանրապես չի քայքայվում: