Այրված հացը քաղցկեղ է առաջացնու՞մ․ նոր բացահայտում

Այրված հացը պարունակում է վնասակար միացություն, որը կարող է վնասել ԴՆԹ-ն և մեծացնել քաղցկեղի առաջացման ռիսկը։ Սակայն դրա կոնցենտրացիան այնքան ցածր է, որ լուրջ վտանգ չի ներկայացնում առողջության համար։ Այս մասին հայտարարել է Cancer Research UK բարեգործական և հետազոտական կազմակերպության ներկայացուցիչ Էդ Յանգը։
Գիտնականները հաստատել են, որ օսլա պարունակող սննդամթերքների (օրինակ՝ կարտոֆիլի և հացի) տապակման ժամանակ իսկապես արտադրվում է ակրիլամիդ, որը պոտենցիալ քաղցկեղածին նյութ է, որը նույնպես հանդիպում է ծխախոտի ծխում։ Սակայն, հետազոտությունների տվյալները ցույց են տալիս, որ մարդկանց համար իրական ռիսկերը մեծապես չափազանցված են։
Յանգն ասել է, որ կենդանիների վրա վաղ շրջանի շատ փորձարկումներ օգտագործել են ակրիլամիդի չափազանց բարձր չափաբաժիններ, որոնք շատ հեռու են մարդկանց կողմից սննդի մեջ սպառվող քանակից։ Հետևաբար, նման ուսումնասիրությունների արդյունքները չեն կարող կիրառվել մարդկանց վրա։
Մասնագետները ընդգծում են, որ քաղցկեղի զարգացման հիմնական ռիսկի գործոնները ոչ թե այրված տոստն են, այլ ալկոհոլի, կարմիր և վերամշակված մսի, ինչպես նաև ճարպերով, շաքարով և աղով հարուստ սննդամթերքի կանոնավոր օգտագործումը։