Ցտեսություն խաշած կարտոֆիլ. 3 պատճառ, թե ինչու են դիետոլոգները խնդրում այն ​​բացառել սննդակարգից

Ցտեսություն խաշած կարտոֆիլ. 3 պատճառ, թե ինչու են դիետոլոգները խնդրում այն ​​բացառել սննդակարգից

 

Որոշ դիետոլոգներ խաշած կարտոֆիլը դասում են անպիտան մթերքների խմբին մակարոնեղենի և սպիտակ բրնձի հետ միասին: Որո՞նք են պատճառները, թե ինչու է այս անվնաս թվացող արտադրանքը խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կամ նույնիսկ բացառել դրա սպառումը:

1. Կարտոֆիլը բանջարեղեն չի համարվում։ Կարտոֆիլը պալար է և, բուսաբանական տեսանկյունից, բանջարեղեն է, կամ այդպես վաղուց էին հավատում: Այնուամենայնիվ, սննդային տեսանկյունից կարտոֆիլն այժմ վերածվել է ածխաջրերի, ինչպիսիք են հացը կամ մակարոնեղենը, որոնց հետ դրանք շատ ավելի ընդհանրություններ ունեն, քան բանջարեղենը: Բանջարեղենը բնութագրվում է նրանով, որ հարուստ է վիտամիններով ու հանքանյութերով, բացի այդ, պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ։ Կարտոֆիլը, երբ կեղևը մաքրվում է, մնում է առանց առողջության համար կարևոր շատ սննդանյութերի և, ի լրումն, թողնում է մանրաթելերի շատ ցածր տեսակարար կշիռ: Կարտոֆիլի ամենակարեւոր սննդանյութը օսլան է՝ ածխաջրածին, որը արագ քայքայվում է պարզ շաքարների:

2. Բարձր գլիկեմիկ ինդեքս Կարտոֆիլը բացասաբար է ազդում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի վրա։ Դա կրկին պայմանավորված է օսլայի բարձր պարունակությամբ և մանրաթելերի ցածր պարունակությամբ: Օսլան սննդակարգում ամենատարածված ածխաջրերից մեկն է, սակայն այն հեշտությամբ քայքայվում է, ուստի պարզ շաքարները արագորեն մտնում են մեր արյան շրջանառությունը: Բանջարեղենը պարունակում է նաև շատ պարզ շաքարներ, սակայն դրանց բարձր մանրաթելերի պարունակությունը դանդաղեցնում է դրանց արտազատումը արյան մեջ: Կարտոֆիլի դեպքում մանրաթելի բացակայությունը հանգեցնում է նրան, որ ենթաստամոքսային գեղձը ստիպված է լինում կարճ ժամանակում արտադրել համապատասխան քանակությամբ ինսուլին։Սա նշանակում է, որ կարտոֆիլն ունի բարձր գլիկեմիկ ինդեքս և կարող է մեծացնել շաքարախտի վտանգը։

3. Չի վերացնում քաղցը։ Բանջարեղենի ամենամեծ առավելություններից մեկն այն է, որ դրանք շատ հագեցած են: Այս կերպ մենք խուսափում ենք շատ ուտելուց, կալորիաներ ստանալուց և, ի վերջո, ավելորդ քաշի կամ գիրանալու վտանգը մեծացնելուց: Բանջարեղենն ունի որոշ հատկանիշներ, որոնք ստիպում են մեզ ավելի հագեցած զգալ, բայց կարտոֆիլը, ցավոք, չունի դրանցից ոչ մեկը: