Ուռուցքաբանը մթերք է անվանել, որից չպետք է հրաժարվել

Ուռուցքաբանը մթերք է անվանել, որից չպետք է հրաժարվել

Հանկարծակի փքվածությունը, սրտխառնոցը և այլ ախտանշանները, որոնք հիվանդները հաճախ ունենում են, կարելի է կանխել: Մեթոդները պարզ են և գործող: Այս մասին իր Telegram ալիքում խոսել է պրոկտոլոգ և ուռուցքաբան Ելենա Սմիրնովան։

Բջջանյութը` բարդ ածխաջրեր, պետք է միշտ լինի սննդակարգում: Ցավոք, շատերը սովոր չեն կանոնավոր կերպով մրգեր ու բանջարեղեն ուտել, և նույնիսկ խնայում են նման սննդի վրա: «Մի՛ հրաժարվեք մանրաթելից»,- ընդգծել է  բժիշկը՝ նշելով լոլիկի առանձնահատուկ արժեքը։

 

Ելենա Սմիրնովան նշում է, որ լոլիկ ներառող դիետան օրգանիզմին ապահովում է լիկոպինով՝ հակաօքսիդանտ, որը գործում է որպես հակաբորբոքային: Բացի այդ, կան հետազոտություններ, որոնք հաստատել են, որ լոլիկի օգտագործումը ազատում է փքվածությունից։

«Լոլիկը հարուստ է նաև կալիումով, որն օրգանիզմում նվազեցնում է նատրիումի մակարդակը, որն էլ առաջացնում է փքվածություն»,- ասել է  ուռուցքաբանը։ Փքվածության դեմ պայքարի տեսանկյունից բժիշկը խորհուրդ է տվել  ուշադրություն դարձնել նաեւ ավոկադոյին ու նեխուրին։ Վերջինս, օրինակ, պարունակում է ֆլավոնոիդներ, որոնք նվազեցնում են բորբոքումն օրգանիզմում, այդ թվում՝ աղիքներում։

 

Ավոկադոյի արժեքը մեծ քանակությամբ կալիումի մեջ է։ Այն օգնում է վերահսկել նատրիումի մակարդակը։

«Որքան լավ աշխատի այս համակարգը, այնքան քիչ փքվածություն»,- գրում է բժիշկը։

Փքվածությունը կանխելու համար Ելենա Սմիրնովան խորհուրդ է տվել օրվա ընթացքում խմել բավականաչափ ջուր, նվազեցնել պարզ շաքարների օգտագործումը (դրանք միայն ուժեղացնում են աղիների խմորումը), իսկ հնարավորության դեպքում՝ եփել առանց յուղ ավելացնելու։