Դիետոլոգը անվանել է հայտնի ըմպելիքներ, որոնք վնասակար են առողջությանը

Դիետոլոգը անվանել է հայտնի ըմպելիքներ, որոնք վնասակար են առողջությանը

Գլիկեմիկ ինդեքսը ցույց է տալիս այն արագությունը, որով մթերքները քայքայվում են մարմնում ու վերածվում գլյուկոզայի՝ էներգիայի հիմնական աղբյուրի:

Դիետոլոգն անվանել է բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունեցող ըմպելիքներ, որոնք հանգեցնում են արյան գլյուկոզայի մակարդակի զգալի տատանումների։

Ո՞ր ըմպելիքներն են պարունակում բարձր ԳԻ
Բարձր ԳԻ ըմպելիքները ավելի արագ են ազդում արյան շաքարի մակարդակի վրա, քան պինդ սնունդը: Դա պայմանավորված է նրանով, որ հեղուկներն ավելի արագ են մարսվում ու ներծծվում, քան պինդ սնունդը:

Կոշտ մթերքները պարունակում են բջջանյութ, սպիտակուց ու ճարպ, որոնք դանդաղեցնում են մարսողության գործընթացը և ածխաջրերի կլանումը։

Մարդիկ սովորաբար ավելի շատ կալորիաներ են օգտագործում խմիչքներից՝ չզգալով այն հագեցվածությունը, որը սովորաբար տալիս են պինդ սնունդը: Սա կարող է հանգեցնել ավելորդ կալորիաների ընդունման և քաշի ավելացման:

Ցածր GI ըմպելիքները օգնում են պահպանել արյան շաքարի կայուն մակարդակը և ապահովում են հագեցածության և էներգիայի կայուն զգացում:


Դիետոլոգը թվել է նման գլիկեմիկ ինդեքսով ըմպելիքներ.

գարեջուր - 110
բրնձի կաթ - 86
Կոկա-Կոլա - 74
արքայախնձորի հյութ - 55
կակաո - 51
գրեյպֆրուտի հյութ - 45
չոր սպիտակ գինի - 44
եղերդակ - 40
լոլիկի հյութ - 38
կաթ - 31

«Հոգ եղեք ձեր առողջության մասին՝ ընտրելով ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով ըմպելիքներ, և ձեր մարմինը ձեզ շնորհակալություն կհայտնի էներգիայով և ինքնազգացողությամբ»։

 

Գլիկեմիկ ինդեքսի ցուցիչներ

Ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով մթերքների և ուտեստների ցուցիչների շրջանակը 0-ից 55 է, միջինը՝ 56-ից 69, բարձրը՝ 70-ից և բարձր։

Ցածր գլիկեմիկ մթերքները, երբ մանրակրկիտ մարսվում են, ապահովում են հագեցածության երկարատև զգացում և կանխում արյան շաքարի ավելցուկային աճը:

Գլիկեմիկ ինդեքսի մակարդակի վրա ազդում են բազմաթիվ գործոններ՝

արտադրանքի որակը
պատրաստման ու պահպանման եղանակը և ջերմաստիճանը
ավելացված շաքարի քանակը
ածխաջրերի և սպիտակուցների հավասարակշռությունը
արտադրանքի հասունության աստիճանը
դրանք մանրացնելու եղանակը
պատրաստման կամ երկարաժամկետ պահպանման համար մշակման մեթոդներ