Օգտագործեք այս մթերքները և նվազեցրեք քաղցկեղի զարգացման ռիսկը․ ուռուցքաբանի խորհուրդը

Ուռուցքաբան և բժշկական գիտությունների թեկնածու Ռուսլան Բասանովը ՌԻԱ Նովոստիին տված հարցազրույցում նշել է արտադրանք, որոնք օգնում են նվազեցնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը։
Մասնագետի խոսքով, կան մի շարք մթերքներ, որոնց կանոնավոր օգտագործումն օգնում է նվազեցնել աղեստամոքսային տրակտի (ԳՏՏ) ուռուցքաբանական հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։ Հրապարակման զրուցակիցն առաջին հերթին ներառել է խաչածաղկավոր բանջարեղենները՝ բրոկկոլին, ծաղկակաղամբը և բրյուսելյան կաղամբը, քանի որ դրանք պարունակում են այնպիսի նյութեր, ինչպիսին է սուլֆորաֆանը, որն ունի հակաքաղցկեղային հատկություն։
Երկրորդ տեղում, ըստ ուռուցքաբանի, լոլիկն է, որը հարուստ է լիկոպինով, որը հզոր հակաօքսիդանտ է և պաշտպանում է բջիջները վնասներից։ Սխտորն ու սոխն իրենց հերթին պարունակում են ալիցին, որն օժտված է հակաբակտերիալ և հակաօքսիդանտ հատկություններով, իսկ կանաչ թեյը պարունակում է կատեխիններ, որոնք օգնում են պայքարել բջիջների օքսիդատիվ վնասների դեմ, ասաց մասնագետը։
Բասանովը նաև կոչ է արել ուշադրություն դարձնել ամբողջական ձավարեղենին և մանրաթելերով հարուստ մթերքներին, քանի որ դրանք օգնում են նորմալացնել աղիների աշխատանքը և նվազեցնել կոլոռեկտալ քաղցկեղի վտանգը: Ուռուցքաբանը հավելել է, որ հատապտուղները, ինչպիսիք են հապալասը, ազնվամորին և ելակը, հարուստ են հակաօքսիդանտներով և ֆիտոնուտրիենտներով, որոնք օրգանիզմը պաշտպանում են ազատ ռադիկալներից։
Այս մթերքների կանոնավոր ընդգրկումը սննդակարգում կարող է զգալիորեն նվազեցնել ստամոքս-աղիքային քաղցկեղի առաջացման վտանգը, եզրակացրել է փորձագետը։