Բժիշկը թվարկել է երկաթի դեֆիցիտի ախտանիշները

Բժիշկը թվարկել է երկաթի դեֆիցիտի ախտանիշները

Երկաթը կարևոր տարր է մարդու օրգանիզմի համար, նշել է բժիշկ և սննդաբան Ելենա Իգնատիկովան։ Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նա նշել է դրա անբավարարության ախտանիշները և այս վիճակը կանխելու ուղիները։ Թուլությունը, ավելացած հոգնածությունը և ֆիզիկական ակտիվության նկատմամբ զգայունությունը կարող են լինել օրգանիզմում երկաթի պակասի նշաններ, ասել է Իգնատիկովան։ Գլխապտույտը և գլխացավերը նույնպես կարող են վկայել այս առողջական խանգարման մասին, ավելացրել է նա:

«Դուք կարող եք վատ զգալ շոգ սենյակներում, մետրոյում կամ առևտրի կենտրոններում, որտեղ թթվածինը շատ չէ: Նշվում է նաև փխրուն մազեր և եղունգներ, մաշկի գունատ տեսքը», - թվարկել է Իգնատիկովան: Նա խորհուրդ է տալիս նման ախտանշանների ի հայտ գալու դեպքում դիմել բժշկի և հետազոտվել։ Երկաթի դեֆիցիտի սակավարյունությամբ ախտորոշված ​​հիվանդը պետք է ընդունի մասնագետի նշանակած դեղամիջոցները, ընդգծել է Իգնատիկովան։

Ձեր սննդակարգում որոշակի մթերքներ ներառելը լավ միջոց է այս հիվանդությունը կանխելու համար, շարունակել է նա:

«Երկաթի պակասի կանխարգելման հիանալի տարբերակ տավարի միսն է, այն պարունակում է բավականին մեծ քանակությամբ կենդանական սպիտակուց, որն անհրաժեշտ է հեմոգլոբինի սինթեզի համար։ Բացի այդ, տավարի միսը պարունակում է շատ երկաթ՝ մարդուն հասանելի ձևով, այն լավ ներծծվում է», - բացատրեց Իգնատիկովան: Բժշկի խոսքով՝ երկաթի արժեքավոր աղբյուր են նաեւ ենթամթերքները՝ լեզուն, լյարդը, սիրտը։

«Երկաթի կլանման համար անհրաժեշտ են նաև այլ նյութեր, այդ թվում՝ վիտամին C, ուստի ձմռանը արժե սննդակարգում ավելացնել թթու կաղամբը, ցիտրուսային մրգերը և խնձորը», - խորհուրդ է տվել Ելենա Իգնատիկովան Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում։ Մյուս կողմից, թեյը սուրճը ու շոկոլադը խանգարում են երկաթի կլանմանը, զգուշացրել է նա: