Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմի հետ, երբ ելակ եք ուտում

Հարվարդի համալսարանի հետազոտությունը՝ հրապարակված Circulation գիտական ամսագրում, հաստատել է, որ անտոցիանինների (այդ հատապտուղների մեջ հայտնաբերված ֆլավոնոիդների դաս) կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է սրտի կաթվածի ռիսկը կանանց 32%-ի մոտ: Դրական արդյունքի հասնելու համար հարկավոր է շաբաթական առնվազն երեք անգամ ելակ ուտել՝ որպես բնական հակաբորբոքային միջոց, որը պաշտպանում է արյան անոթների պատերը խոլեստերինի հետևանքով առաջացած վնասներից։ Պոլիֆենոլների բարձր պարունակությունը կանխում է թրոմբների առաջացումը։
Ինչպես բացատրում է Բարսելոնայի «Տուֆեթ» կլինիկայի էսթետիկ և հակատարիքային բժշկության մասնագետ բժիշկ Օլգա Էրնանդեսը, կարմիր հատապտուղներն օգնում են նվազեցնել քաշը։ Սա ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով (40) բարձր մանրաթելային մթերք է, որը կարգավորում է շաքարի մակարդակը և արագացնում նյութափոխանակությունը, նույնիսկ, եթե այն ուտում եք բազմոցին պառկած՝ ռոմանտիկ կատակերգություն դիտելով։
Նույնիսկ արևը հետքեր ունի: Նյույորքաբնակ բժիշկ Փիթեր Գելֆանդը նախազգուշացնում է այն մասին, որ ելակի բարձր կալիումի պարունակությունը անհամատեղելի է որոշ դեղամիջոցների հետ (բետա-բլոկլերների կատեգորիա) և կարող է վնասակար լինել երիկամների խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար: