Բարձրացնում են շաքարի մակարդակը. անսպասելիորեն վտանգավոր մթերքներ են նշվել

Բարձրացնում են շաքարի մակարդակը. անսպասելիորեն վտանգավոր մթերքներ են նշվել

Իհարկե, բոլորս էլ գիտենք, որ մի կտոր տորթ կամ մեկ բաժակ քաղցր գազավորված ըմպելիք բարձրացնում է մեր արյան շաքարի մակարդակը: Բայց կան նաև առաջին հայացքից «անմեղ» մթերքներ, որոնք նույնպես վտանգավոր լինել։

Բացի այդ, ոչ միայն կոնկրետ մթերքները, այլեւ դրանց պատրաստման եղանակը կարող են բարձրացնել արյան շաքարը։

Օրինակ՝ մարդկանց մեծամասնությունը գազարն ու նեխուրը կապում են օրգանիզմի համար օգտակար հատկությունների հետ։ Այնուամենայնիվ, իրականում դրանք այսպես կոչված մոնովարիանտ մթերքներ են, որոնք մեծապես բարձրացնում են արյան մեջ շաքարի մակարդակն ու գլիկեմիկ ինդեքսը, եթե դրանք չզուգակցվեն ուրիշ մթերքների հետ: Կենսաքիմիական տեսանկյունից մեկ գազար կծելը համարժեք է դեսերտ ուտելուն։

Մրգերը, հատկապես բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով, նույնպես հարմար չեն որպես խորտիկ։ Մասնավորապես՝ արքայախնձոր, սեխ, ձմերուկ։ Չորացրած մրգերը, հատկապես չամիչը, նույնպես ունեն բավականին բարձր GI, քանի որ պարունակում են շատ խտացված շաքարներ։ Իսկ օշարակի մեջ պահածոյացված մրգերն իրականում շաքարավազի մի տեսակ ռումբ են:

Հյութերը համարվում են գլյուկոզայի արագ աղբյուրներ։ Իրենց հեղուկի խտության շնորհիվ այս նյութն ավելի արագ է ներծծվում արյան մեջ։ Համեմատության համար նշենք, որ 4 բլիթն ու մեկ բաժակ խաղողի հյութն ունեն նույն շաքարի պարունակությունը։ Բայց, եթե մեր մարմինը մեկ բաժակ հյութն ընկալում է որպես լիարժեք կերակուր, այն իրականում ինսուլինի ցատկերի պատճառով հագեցվածության զգացում չի առաջացնում, և, հետևաբար, դուք շատ արագ կցանկանաք նորից ուտել:

Ընդհանուր առմամբ դժվար է թարմը առողջ ապրելակերպի արտադրանք անվանել: Չէ՞ որ դրա պատրաստման ընթացքում մրգից հանվում է ոչ միայն կեղևը, որը պարունակում է բազմաթիվ տարբեր վիտամիններ, այլ նաև բջջանյութը, որը բուֆեր է գլյուկոզայի ազդեցությունը մեղմելու համար։

Չնայած բոլոր կողմերից կարելի է լսել սպիտակ շաքարի բացասական ազդեցության մասին, իրականում դրա փոխարինիչները ավելի շատ վնաս են հասցնում օրգանիզմին։ Նրանք նվազեցնում են ընկալիչների զգայունությունը, ուստի ժամանակի ընթացքում քաղցրավենիքի նվիրական համը զգալու համար օրգանիզմն ավելի և ավելի շատ շաքար է պահանջում։

Եթե ​​դուք առողջ մարդ եք և ճիշտ եք սնվում, ապա ձեզ հարկավոր չէ գլիկեմիկ ինդեքսը հաշվարկել ոչ մի տեղ, բացի խորտիկից: Օրինակ, եթե դուք ուտում եք միայն գազարի ձողիկներ, դա կհանգեցնի շաքարի կտրուկ թռիչքի։ Երբ նման դրվագները կրկնվում են, ինսուլինի դիմադրության ռիսկը մի քանի անգամ մեծանում է։

Շաքարի բարձր մակարդակը ոչ միայն շաքարային դիաբետ է, այն նաև հանգեցնում է ինսուլինի դիմադրության: Օրգանիզմի այս վիճակն առաջացնում է բջիջների զգայունության նվազում ինսուլին հորմոնի նկատմամբ, որն այլևս չի կարող գլյուկոզան տեղափոխել բջիջ, ուստի այն սկսում է կուտակվել արյան մեջ։ Այս վիճակը շատ նենգ է, քանի որ սկզբում դժվար է նկատել, իսկ հետո շատ դժվար է աշխատել դրա հետեւանքների հետ։ Ինսուլինի դիմադրությունը հիմք է դառնում II տիպի շաքարային դիաբետի և այլ լուրջ հիվանդությունների (սրտանոթային, պոլիկիստոզային, քաշի ավելացում և այլն) զարգացման համար։