Ո՞րն է մոլորակի ամենաառողջարար արտադրանքը․ Նոր գիտական ուսումնասիրության տվյալները
Սովորաբար, դիետոլոգներին դուր չի գալիս, երբ մթերքը հայտարարվում է որպես գերմթերք և դրվում է սննդակարգի վերևում: Չկան լավ կամ վատ մթերքներ, իսկ առողջությունը պահպանելու համար անհրաժեշտ է հավասարակշռված դիետա։ Զարմանալի չէ, որ Հիպոկրատն ասում էր, որ ամեն ինչ լավ է չափի մեջ:
Այնուամենայնիվ, Նյու Ջերսիի Ուիլյամ Փաթերսոնի համալսարանի գիտնականներն ուսումնասիրել են բանջարեղենի և մրգերի 41 տեսակ և պարզել, որ ջրկոտեմն ամենաշատ վիտամիններն ու հանքանյութերն է պարունակում:
Հաջորդը չինական կաղամբն է, շվեյցարական բազուկը, ճակնդեղը և սպանախը:
Ընդամենը 100 գ ջրկոտեմը ծածկում է վիտամին C-ի մեր ամենօրյա պահանջը: Սա նշանակում է, որ ջրկոտեմն ավելի շատ է պարունակում, քան կիտրոնն ու նարինջը:
Երկաթը, կալցիումը, կալիումը և մագնեզիումը անհրաժեշտ են ամուր ոսկորների և մկանների համար:
Վիտամին K-ն կանխում է ուղեղի բջիջների վնասումը:
Հակաօքսիդանտները պաշտպանում են ԴՆԹ-ի վնասներից, որոնք առաջանում են ազատ ռադիկալներից և կարող են նույնիսկ նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը: