Վտանգավոր հիվանդության ախտանիշ. ինչո՞ւ եք ցանկանում աղի ուտել

Վտանգավոր հիվանդության ախտանիշ. ինչո՞ւ եք ցանկանում աղի ուտել

Մեզ բոլորիս կարելի է բաժանել երկու կատեգորիայի՝ նրանց, ովքեր սիրում են քաղցրավենիք, և նրանք, ովքեր նախընտրում են աղի ուտել: Բայց երբեմն սննդային կախվածությունը խոսում է ոչ միայն մեր բնավորության կամ սովորությունների մասին, այլ վտանգավոր հիվանդությունների ազդանշանների:

Օրինակ՝ աղի ուտելիքների հանդեպ փափագը կարող է լինել հազվագյուտ, բայց շատ վտանգավոր հիվանդության՝ Ադիսոնի համախտանիշի նշան: Բնութագրվում է նրանով, որ քայքայում է մակերիկամները։ Սրանք գեղձեր են, որոնք գտնվում են երիկամների վերևում և արտադրում են հորմոններ, որոնք անհրաժեշտ են նյութափոխանակության, նորմալ արյան ճնշման և նատրիումի և կալիումի մակարդակը պահպանելու համար: Հիվանդության ժամանակ վերերիկամային կեղևը քայքայվում է, և մարմինը չի կարողանում կլանել և արտադրել աղի մեջ պարունակվող նատրիումը: Եվ այս տարրը շատ կարևոր է մեր առողջության համար՝ նատրիումը կարգավորում է բոլոր օրգանների և բջիջների աշխատանքը, ինչպես նաև նորմալացնում է արյան ճնշումը։ Ըստ այդմ, Ադիսոնի համախտանիշով հիվանդները նատրիումի քանակությունը փոխհատուցելու համար աղով սնունդ են ուտում։

Ինչ վերաբերում է կալիումին, ապա դրա չափազանց մեծ քանակությունն առաջացնում է սրտի բաբախյուն, որը կարող է չափազանց վտանգավոր լինել մկանների համար և հանգեցնել մահվան: Կալիումի մակարդակը վերահսկվում է նորից մակերիկամների կողմից, բայց եթե դրանք վատ վիճակում են, ապա կալիումի քանակությունը դառնում է վտանգավոր։

Ադիսոնի համախտանիշով հիվանդները ցանկանում են թույլ աղած վարունգ, չիփսեր և աղի խորտիկներ, ինչպես նաև ցանկացած մթերք համեմել շատ աղով: Հիվանդությունն ինքն իրեն զգացնել է տալիս մի քանի շաբաթվա ընթացքում, և այն բուժելու համար անհրաժեշտ կլինի ամբողջ կյանքում հորմոններ օգտագործել: Եթե ​​ախտանշանները անտեսվեն, սինդրոմը կարող է մահացու լինել: Սակայն աղի մթերքներից կախվածությունը միակ ախտանիշը չէ։