Բժիշկը պատմել է համբույրի առողջարար հատկությունների մասին

Բժիշկը պատմել է համբույրի առողջարար հատկությունների մասին

Համբույրն օգտակար է ատամների և բերանի խոռոչի առողջության համար: Ասել է Дантистофф ատամնաբուժական ցանցի ատամնաբույժ-թերապևտ Վալենտինա Գենեյկոն:

Lenta.ru-ի համար տված մեկնաբանությունում բժիշկը հստակ բացատրել է, թե այն ազդում օրգանիզմի վրա։

Ատամնաբույժի խոսքով՝ համբույրի ժամանակ մարդիկ փոխանակում են միկրոօրգանիզմներ, ֆերմենտներ և տարբեր հետքի տարրեր պարունակող թուք։ Այս կերպ բերանի խոռոչը հարստանում է օգտակար բակտերիաներով, որոնք առկա են զուգընկերոջ թքի մեջ։ Սա, իր հերթին, օգնում է ամրապնդել տեղային իմունիտետը:

«Նաև շուրթերի ընկալիչները արձագանքում են, երբ դիպչում են, ուղեղը ազդանշան է ուղարկում էնդոկրին օրգաններին, իսկ երջանկության ու հաճույքի հորմոնները՝ օքսիտոցինը, դոպամինը և էնդորֆինը, ընկնում են արյան մեջ: Բացի այդ, համբուրվելը ստիպում է, որ սիրտը բաբախի և արյունը փոքր անոթներով ավելի արագ վարի, ինչը օգտակար է առողջության համար»,- ընգծել է Վալենտինա Գենեյկոն։

Ըստ մասնագետի՝ որպեսզի համբույրները ոչ միայն հաճելի, այլեւ օգտակար լինեն, պետք է վերահսկել բերանի խոռոչի վիճակը։ «Ատամները պետք է լվանալ օրական երկու անգամ՝ ոչ միայն խոզանակով և մածուկով, այլ նաև ատամնաթելով և ոռոգիչով (իրոգատոր)։ Նաեւ վնասակար միկրոօրգանիզմների քանակը նվազեցնելու համար անհրաժեշտ է օգտագործել լեզվի քերիչ»,- եզրափակել է Ջենեյկոն։