Գիտնականները պարզել են, թե որ մթերքներն են նվազեցնում արյան ճարպի մակարդակն 8%-ով

Կանանց արյան մեջ ճարպի մակարդակը նվազում է սննդակարգում վերամշակված մթերքների համամասնությունը նվազեցնելու և ձկան, ընկույզների, մրգերի և բանջարեղենի համամասնությունը մեծացնելու միջոցով: Գիտնականների հետազոտությունները ներկայացվել են Nutrients ամսագրում։
Նրանք օգտագործել են ավստրալացիների մասնակցությամբ խոշոր փորձի տվյալները, որոնք գիտնականներն անցկացրել են 2011-2012 թվականներին: Այնուհետև մասնագետները մոդել են ստեղծել՝ գնահատելու համար, թե ինչպես կփոխվի կանանց արյան մեջ տրիգլիցերիդների (ճարպերի) մակարդակը սննդակարգի փոփոխության հետ մեկտեղ: Արյան մեջ ճարպերի քանակի ավելացումը մեծացնում է գիրության, սրտի հիվանդությունների և 2-րդ տիպի շաքարախտի վտանգը:
Գիտնականների տվյալներով՝ վերամշակված մթերքների սպառումը 50%-ով նվազեցնելը և նվազագույն մշակված կամ չմշակված մթերքների սպառումը 25-75%-ով ավելացնելը 2,8%-ով նվազեցնում է տրիգլիցերիդի մակարդակը։ Վերամշակված մթերքները նրանք են, որոնց պատրաստման համար անհրաժեշտ են վերամշակման բազմաթիվ փուլեր: Այն հաճախ պարունակում է մեծ քանակությամբ կալորիաներ, շաքար և ճարպեր և քիչ այլ սննդանյութեր:
Ձուկը, ընկույզը, մրգերն ու բանջարեղենը միասին նվազեցնում են տրիգլիցերիդի մակարդակը 8,2%-ով, իսկ օմեգա-3-ով հարուստ ձուկը նվազեցնում է տրիգլիցերիդի մակարդակը 9,9%-ով։ Նման փոփոխությունը կարող է հանգեցնել ցուցիչի վերելքից դեպի նորմալի: