Այս հայտնի մթերքը քաղցկեղ է առաջացնում նույնիսկ երիտասարդների մոտ․ Այսօր հրաժարվեք դրանից

Այս հայտնի մթերքը քաղցկեղ է առաջացնում նույնիսկ երիտասարդների մոտ․ Այսօր հրաժարվեք դրանից

Քաղցկեղի ամերիկյան միությունը խորհուրդ է տալիս ուտել առողջ սնունդ, որը ներառում է շատ բանջարեղեն, մրգեր և ամբողջական ձավարեղեն, ինչպես նաև սահմանափակել կարմիր մսի, քաղցր ըմպելիքների, բարձր վերամշակված մթերքների և նուրբ հացահատիկի օգտագործումը: Բայց ինչպե՞ս է կոնկրետ սննդամթերքը կամ սննդի տեսակը ազդում քաղցկեղի առաջացման ռիսկի վրա:

Սա շատ հակասություններ է առաջացնում. ոչ բոլոր գիտնականներն են համաձայն, որ շաքարավազը կամ կարմիր միսը միանշանակ մեծացնում են քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Նրանք համաձայն են, որ առողջության համար որոշ վտանգներ ունեցող վերամշակված մթերքներն են:

2015-ին Քաղցկեղի հետազոտության միջազգային գործակալությունը (IARC), որը մաս է կազմում Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությանը, վերամշակված միսը դասակարգեց որպես 1-ին խմբի քաղցկեղածին, որը վերապահված է քաղցկեղ առաջացնող նյութերին: Սա նշանակում է, որ, ինչպես 1-ին խմբի մյուս քաղցկեղածինները, ծխախոտը: , ուլտրամանուշակագույն ճառագայթումը և ալկոհոլը, վերամշակված միսը քաղցկեղ են առաջացնում։ Ըստ IARC-ի՝ օրական ընդամենը 50 գրամ վերամշակված միս ուտելը կարող է 18%-ով մեծացնել քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Բեկոնի չորս շերտերը կամ մեկ հոթ-դոգը պարունակում է մոտ 50 գրամ վերամշակված միս։

Որոշման մասին հայտարարության մեջ, որը ստացվել է այն բանից հետո, երբ 10 երկրների 22 փորձագետներ վերանայել են հարյուրավոր հետազոտություններ, գործակալությունը նշում է, որ որոշումը հիմնված է «բավարար ապացույցների վրա, որ վերամշակված մսի օգտագործումը կոլոռեկտալ քաղցկեղ է առաջացնում»:

Միաժամանակ IARC-ն ուսումնասիրել է նաև կարմիր մսի և քաղցկեղի միջև կապը։ Հարյուրավոր ուսումնասիրություններ ուսումնասիրելուց հետո խումբը եզրակացրել է, որ թեև կապեր կային հաստ աղիքի, ենթաստամոքսային գեղձի և շագանակագեղձի քաղցկեղի հետ, սակայն ապացույցները սահմանափակ էին, և կարմիր միսը դասակարգել են որպես «հավանական քաղցկեղածին»: