Կանաչեղեն, որն ունի ամեն ինչ. բժիշկը բացատրում է, թե ինչու է այն օգտակար ձեզ համար

Գարնան վերջում սկսվում է թրթնջուկի սեզոնը։ Դուք չպետք է անցնեք այս կանաչեղենով վաճառասեղանների կողքով։ Ինչո՞ւ։ Էնդոկրինոլոգ Սվետլանա Մամեդովան պատասխանել է.
Թրթնջուկը գնահատվում է ոչ միայն իր թարմության և հաճելի «թթվայնության» համար, որը կընդգծի աղցաններն ու այլ ուտեստները, այլև իր հարուստ կենսաքիմիական կազմի համար։ Բժշկի խոսքով՝ արտադրանքը պարունակում է B վիտամինների ֆենոմենալ քանակություն։ Այս տարրը կարգավորում է մարդու օրգանիզմում նյութափոխանակության գործընթացները և աջակցում է նյարդային համակարգի, աղիքների և ուղեղի գործունեությանը։
Թրթնջուկի մեկ այլ արժեքավոր բաղադրիչ է բետա-կարոտինը, որը օգտակար է մաշկի և տեսողության համար: Եվ 100 գ կանաչեղենից կարող եք ստանալ ասկորբինաթթվի օրական պահանջի կեսը, շատ երկաթ և ֆոլաթթու: Արտադրանքը պարունակում է նաև կալիում, կալցիում, մագնեզիում, ֆոսֆոր, եթերային յուղեր, ֆլավոնոիդներ և մանրաթել, նշել է Սվետլանա Մամեդովան։
Թրթնջուկ ուտելը կօգնի նվազեցնել արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, պահպանել հեմոգլոբինի նորմալ մակարդակը և լրացնել այլ անբավարարությունները:
Էնդոկրինոլոգը խորհուրդ է տվել շաբաթական 2-3 անգամ թրթնջուկ ուտել։ Դրանից հիանալի աղցաններ և ապուրներ են պատրաստվում։ Սակայն ջերմային մշակումը զրկում է արտադրանքը որոշ օգտակար նյութերից, ուստի ավելի լավ է այն թարմ վիճակում ուտել, ընդգծել է Մամեդովան «Կուբանսկիե Նովոստի»-ին տված հարցազրույցում։
Քանի որ թրթնջուկը թթվային մթերք է, մասնագետը խորհուրդէ տվել չեզոքացնել թթվայնությունը ֆերմենտացված կաթնամթերքի օգնությամբ։