Մասնագետը նշել է՝ որն է ամենավնասակար բանջարեղենը

Մասնագետը նշել է՝ որն է ամենավնասակար բանջարեղենը

Ամենավնասակար բանջարեղեններից մեկը կարտոֆիլն է,- հարցազրույցում իր կարծիքն է հայտնել SberZdorovye բժշկական ընկերության գաստրոէնտերոլոգ Դարիա Ուտյումովան։

Դրա բոլոր տեսակներն ունեն բարձր գլիկեմիկ ինդեքս. այս արժեքը ցույց է տալիս, թե որքան արագ են արտադրանքի մեջ պարունակվող ածխաջրերը ներծծվում մարմնի կողմից և վերածվում գլյուկոզայի: Այսպիսով, կարտոֆիլի օգտագործումը կարող է հանգեցնել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ բարձրացման, ինչը բացասաբար է անդրադառնում առողջության վրա, պարզաբանել է մասնագետ Ուտյումովան։

 

Նա կարծում է, որ դա կարող է ստիպել ենթաստամոքսային գեղձը լրացուցիչ ինսուլին արտադրել՝ նվազեցնելու շաքարի մակարդակը և նպաստելու ճարպերի ձևավորմանը: Ուստի, օրինակ, շաքարախտով կամ ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կարտոֆիլի օգտագործումը։ Կարևոր է նշել, որ գլիկեմիկ ինդեքսը հաշվարկվում է յուրաքանչյուր ապրանքի համար առանձին և կարող է տարբեր լինել՝ կախված պատրաստությունից: Օրինակ՝ կարտոֆիլի պյուրեի դեպքում այն ​​ավելի բարձր է, քան կեղևով թխած կամ բաճկոնների մեջ խաշած կարտոֆիլը, հավելել է բժիշկը, գրում է Gazeta.ru-ն։