Արդյո՞ք դափնու տերեւը վտանգավոր է. մասնագետը բացատրել է, թե ով չպետք է ուտի այս համեմունքը

Դափնու տերեւը բավականին տարածված համեմունք է, որը կարելի է գտնել գրեթե յուրաքանչյուր խոհանոցում: Շատ տնային տնտեսուհիներ այն ավելացնում են ապուրների, փլավի և այլ ուտեստների մեջ։
Սակայն քչերին է թվում, որ բանը միայն այն չէ, որ դափնու տերևներ ավելացնելիս ճաշատեսակների համն ավելի է հարստանում։ Այս համեմունքը շատ օգտակար է, բայց ոչ բոլորի համար։
Այսպես, էնդոկրինոլոգ Ելենա Սյուրակշինան բացատրել է, որ դափնու տերևները պարունակում են բազմաթիվ օրգանական թթուներ, որոնք, ի թիվս այլ բաների, դանդաղեցնում են օրգանիզմի ծերացումը և ունեն ջերմիջեցնող և հակաբորբոքային հատկություն։
Դափնու տերևների յուրահատուկ բույրը տալիս է հատուկ նյութ՝ կամֆորա։ Հենց նա է պատասխանատու ախորժակի ավելացման համար։ Բացի այդ, կամֆորան կարող է բարելավել թոքերի աշխատանքը:
Դափնու տերևները C և B վիտամինների, ինչպես նաև հանքանյութերի պահեստ են՝ ներառյալ սելենը, ցինկը, ֆոսֆորը, նատրիումը և պղինձը: Բացի այդ, այս բույսը պարունակում է ևս երկու նյութ, որոնք շատ օգտակար են մարդու համար՝ լիմոնեն և ցինեոլ։ Առաջինն ունի տոնիկ հատկություն, երկրորդը բնական խորխաբեր է։
Ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցողներին, շաքարային դիաբետով և տարբեր բորբոքումներ ունեցողներին խորհուրդ է տրվում որքան հնարավոր է հաճախ դափնու տերևներ ավելացնել ճաշատեսակներին և նույնիսկ դրանից թուրմեր պատրաստել։
Բայց դափնու տերևներից ոչ բոլորն են օգուտ քաղելու: Այսպիսով, այն չպետք է ավելացվի խոցով, պանկրեատիտով, խոլեցիստիտով և արյան ցածր մակարդում ունեցող մարդկանց համար նախատեսված ուտեստներին։ Բացի այդ, եթե դուք շատ հաճախ եք ուտում այս համեմունքը, ձեր արյան ճնշումը կարող է կտրուկ նվազել, քանի որ դափնու տերևները հեռացնում են հեղուկը մարմնից: