Բժիշկը նշել է ամենաալերգիկ մթերքները

Բժիշկը նշել է ամենաալերգիկ մթերքները

Սննդային ալերգիան ամենից հաճախ սկսվում է մանկությունից և սովորաբար պահպանվում է ողջ կյանքի ընթացքում: SM-Clinic-ի ամենաբարձր կարգի թերապևտ Սվետլանա Յակուշկինան Գազետա.Ru-ին պատմել է ամենաալերգենային արտադրանքի մասին։

«Սննդային ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ ալերգենի հետ հանդիպելիս հակամարմիններ են արտադրվում, ինչը հանգեցնում է տարբեր ախտանիշների (փսխում, ցան, գլխապտույտ, հազ, կոկորդի այտուց, շնչառության դժվարություն, ասթմայի նոպա և այլն): Ամենավտանգավոր ալերգիկ ռեակցիան անաֆիլակտիկ շոկն է (արյան ճնշման անկում և գիտակցության կորուստ): Շտապ բժշկական օգնության բացակայությունը կարող է հանգեցնել մահվան»,- զգուշացրել է Յակուշկինան։

Նրա խոսքով՝ ցանկացած մթերք կարող է ալերգեն դառնալ, բայց ոչ բոլորն ալերգիա ունեն։ Սա կախված է արտադրանքի ալերգենիկության աստիճանից, իմունային համակարգի վիճակից և ժառանգական նախատրամադրվածությունից: Բացի այդ, ջերմային բուժումը նվազեցնում է որոշ ապրանքների ալերգենիկությունը: Ինչպես նշել է բժիշկը, բոլոր ալերգենիկ մթերքները կարելի է բաժանել երեք խմբի՝ ուժեղ, միջին և թույլ աստիճանի ալերգենության։

«Ամենահզոր ալերգեններն են՝ կովի կաթը և կաթնամթերքը, որոնք պարունակում են մոտ 20 սպիտակուցներ. ձուկ և ծովամթերք (սակայն, գետի ձուկն ավելի քիչ ալերգեն է, քան ծովայինը: Կարևոր է նաև նշել, որ ծովամթերքի ջերմային բուժումը չի ազդում դրանց ալերգենության վրա); ձու (հիմնականում սպիտակ, հազվադեպ՝ դեղնուց): Լորի ձվերը քիչ ալերգենիկ են։ Ալերգիկությունը նվազեցնելու համար խորհուրդ է տրվում ձուն եփել մոտ կես ժամ»,- ասել է մասնագետը։ Նա նաև նշել է, որ որոշ պատվաստանյութեր պատրաստվում են հավի սպիտակուցի հիման վրա, և պատվաստումների ժամանակ անհրաժեշտ է բժշկին զգուշացնել սպիտակուցի նկատմամբ ալերգիայի մասին։

«Ուժեղ ալերգենների թվում են նաև ընկույզները (դրանց թվում առաջատարը գետնանուշն է, որը պարունակում է մոտ 30 ալերգեն սպիտակուցներ, ինչպես նաև ընկույզ, հնդկական ընկույզ և պնդուկ); սունկ; մեղր; հավի միս; ցիտրուսային մրգեր (հատկապես նարինջ, կիտրոն, մանդարին, արքայախնձոր); խաղող, նուռ; արևադարձային մրգեր; կարմիր հատապտուղներ, ելակ, վայրի ելակ, ազնվամորի; դեղին և կարմիր բանջարեղեն (գազար, լոլիկ, ճակնդեղ); շոկոլադ; սուրճ, կակաո; հացահատիկային ապրանքներ, հատկապես ցորեն և տարեկան (սնձան ալերգեն է)»,- ավելացրել է Յակուշկինան։

Բժիշկը նշել է, որ եթե դուք ալերգիկ եք հացահատիկից, ապա պետք է բացառեք գլյուտեն պարունակող մթերքները և կերակրատեսակները (մակարոնեղեն, նրբաբլիթներ, հացաբուլկեղեն, հացահատիկային ապրանքներ)։