Անվանվել են հիվանդություններ, որոնց մասին վկայում են քաղցրավենիքի հանդեպ մշտական փափագը

Քաղցրավենիք ուտելու մշտական ցանկությունը կարող է նախազգուշացնել ոչ միայն սննդային անբավարարության, այլ նաև որոշակի հիվանդությունների առկայության մասին։
Սննդաբան Օլգա Պանովան նշել է, որ քաղցրավենիքի հանդեպ հակումը կարող է լինել ինսուլինի դիմադրության, քենդիոզի կամ հիպոթենզիայի ախտանիշ։ Մասնագետը նշել է, որ ենթաստամոքսային գեղձը ինսուլին է արտադրում քաղցրեղեն ուտելիս։ Երբ այն կուտակվում է մեծ քանակությամբ, բջիջը դադարում է գլյուկոզայի փոխանցումը և սկսում սովամահ լինել դրա համար: Սա քաղցր սնունդ ուտելու ցանկություն է առաջացնում, ինչը հետագայում կարող է առաջացնել ինսուլինի պակաս կամ շաքարախտ:
Բժիշկը զգուշացրել է, որ քաղցրավենիքի հանդեպ փափագի մեկ այլ պատճառ է համարվում կանդիոզը, որը կարող է առաջանալ անգամ բերանի խոռոչում։
«Ախտանիշներից մեկը լեզվի սպիտակ ծածկույթն է: Կանդիդոզը առաջանում է մեր ներսում ապրող սնկից: Քաղցրավենիք ուտելիս այն սկսում է բազմանալ անոթներում։ Այս բորբոսը քաղցրավենիքի հանդեպ հակումներ է առաջացնում»,- պարզաբանել է փորձագետը։
Քաղցր բան ուտելու մշտական ցանկությունը կարող է նաև ազդարարել հիպոթենզիայի (արյան ցածր ճնշում) և անեմիայի (մարմնի երկաթի անբավարարություն): Միաժամանակ դանդաղում է արյան շրջանառությունը, և առաջանում է հորմոնալ խանգարում։ Այս դեպքում մարդ ուժի պակասը փորձում է փոխհատուցել գլյուկոզայի եւ արագ ածխաջրերի օգնությամբ։
Ինտենսիվ մտավոր գործունեությունը կարող է հանգեցնել մագնեզիումի և քրոմի դեֆիցիտի, հայտնում է Մոսկվա 24-ը։ Այդ պատճառով կա նաեւ քաղցրավենիք ուտելու ցանկություն, սակայն նման իրավիճակում առողջարար մթերքները կարող են փոխհատուցել տարրերի պակասը։
«Մագնեզիումը կարգավորում է ինսուլինի մակարդակը մարմնում և տալիս է մտքի հանգստություն։ Աղցանին ավելացված մի բուռ դդմի սերմերը կօգնեն փոխհատուցել դրա պակասը։ Քրոմն օգնում է սթրեսի ժամանակ։ Դրա պակասը կարող եք փոխհատուցել կարմիր կամ սպիտակ ձկան օգնությամբ, այն պետք է ուտել առնվազն շաբաթը մեկ անգամ»,- ասաց բժիշկը։