Որո՞նք են ձմերուկի օգուտներն ու վնասները մարդու առողջության համար

Ավանդաբար, ձմերուկները համարվում են հատապտուղ, ամենամեծ և հյութալի, բայց, այնուամենայնիվ, որոշ կենսաբաններ պնդում են: Ոմանք դա անվանում են կեղծ հատապտուղ, ոմանք ՝ դդում: Եվ լիարժեք ըմբռնում չկա:
Ձմերուկի 90% -ը ջուր է, այդ իսկ պատճառով դրանք այնքան օգտակար են շոգին, քանի որ հագեցնում են իրենց ծարավը: Եվ նրա քաղցր համն այնքան սիրված է երեխաների համար և հիանալի փոխարինում է քաղցր սոդային և հյութերին: Ձմերուկում գործնականում սպիտակուց կամ ճարպ չկա, բայց կան շատ ածխաջրեր, որոնք էներգիա են հաղորդում:
Մեծահասակները ինտենսիվ մարզումների ժամանակ, դրսում խաղացող երեխաները, ձմերուկի մի կտոր կամ մի փոքր սմուզի շատ արագ կլրացնեն իրենց ջրային պաշարները և էներգիա կհաղորդեն հետագա նվաճումների համար:
Ձմերուկը լիկոպենի արժեքավոր աղբյուր է, գունանյութ և վիտամին A- ի նախորդ, բայց կենսաքիմիական գործընթացների ընթացքում այն չի վերածվում վիտամինի, բայց շարունակում է հանդես գալ որպես հակաօքսիդիչ: Լիկոպենը չեզոքացնում է ազատ ռադիկալների գործողությունը, ինչը օգնում է զսպել ծերացումը և այլն:
Ձմերուկի պալպը մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու է պարունակում, ինչը շատ կարևոր է տղամարդկանց և կանանց վերարտադրողական առողջության համար, հատկապես հղիության պլանավորման փուլում: Այս թթուն շատ կարևոր է նաև մաշկի վիճակի համար: Երեխաների համար ֆոլաթթուն շատ օգտակար է, քանի որ այն անհրաժեշտ է նյարդային համակարգի զարգացման ու հասունացման համար:
Մագնեզիումի բարձր կոնցենտրացիայի պատճառով ձմերուկները շատ օգտակար են սրտանոթային համակարգի հիվանդություններով տառապող հիվանդների համար: Այս տարրը բարելավում է նյարդային և մկանային մանրաթելերի աշխատանքը և հատկապես խորհուրդ է տրվում սթրեսի և ընկճվածության հակված հիվանդների:
Ձմերուկի պալպը պարունակում է նաև ցիտրուլին `նյութ, որը նպաստում է արյան անոթների ընդլայնմանը, ուժեղացնում է libido- ն: Հետեւաբար, ձմերուկները տղամարդկանց խորհուրդ են տալիս բարելավել իրենց ինտիմ կյանքը:
Ձմերուկներն ունեն հստակ միզամուղ ազդեցություն, այսինքն ՝ նպաստում են ավելորդ հեղուկի վերացմանը: Բայց սա միայն «ջուր» չէ, ձմերուկները հագեցածության զգացողություն են տալիս, հետեւաբար, օգոստոսին, սեպտեմբերին է, որ ձմերուկի սննդակարգի ժողովրդականությունը մեծանում է:
Ձմերուկի սերմերը նույնիսկ ավելի առողջ և արժեքավոր աղբյուրներ են, քան թեփը: Դրանք ունեն ֆոլիկի և նիասինի, մագնեզիումի բարձր կոնցենտրացիա: Բայց այս սերմերը լավագույնս ուտում են չորացրած:
Ինչպես նշվեց վերևում, ձմերուկը ջրի և արագ ածխաջրերի խառնուրդ է: Բայց չնայած կալորիականության ցածր պարունակությանը, չափազանց շատ ուտելը կարող է բարձրացնել գլիկեմիկ ինդեքսը, ինչը այնքան էլ լավ չէ շաքարախտով և նախադիաբետական պայմաններով տառապող հիվանդների համար:
Փաստն այն է, որ շաքարավազը հեռացնելու համար մարմինը ստիպված է լինում մեծ քանակությամբ ջուր ծախսել, իսկ ձմերուկն ինքնին միզամուղ ազդեցություն ունի: Եվ, հակառակ տարածված համոզմունքին, ձմերուկի օգնությամբ ոչ թե «խարամներն ու տոքսինները» են հանվում, այլ օգտակար հանածոները:
Միզամուղ ազդեցության հետ կապված մեկ այլ կողմնակի ազդեցություն քարերի սադրանքն է: Հետեւաբար, ձմերուկը պետք է սահմանափակվի ուրոլիտիազով տառապող մարդկանցով:
Ձմերուկը խորհուրդ չի տրվում 3 տարեկանից ցածր երեխաների համար, և ամեն ինչ վերաբերում է պալպի կազմին: Ձմերուկը ալերգենիկ արտադրանք չէ, բայց դրանց բաղադրության մեջ հաճախ հայտնաբերվում են նիտրատներ: Մեծահասակների օրգանիզմը կարող է լավ հաղթահարել դրանք, բայց երեխայի օրգանիզմը չի կարող: Ի դեպ, նույն պատճառով մեծահասակներին խորհուրդ չի տրվում ձմերուկ ուտել հենց ընդերքը, որտեղ կենտրոնացված են վնասակար նյութերը:
Դե, ձմերուկների հիմնական վտանգը թունավորվելն է, որը շատ դժվար է բուժել: Եվ պատճառը պարզապես նիտրատներն ու թունաքիմիկատներն են, որոնք կարող են լուրջ ու ծանր թունավորումներ առաջացնել, իսկ առաջին նշաններն ի հայտ են գալիս 1-2 ժամ հետո: Ուստի խորհուրդ չի տրվում ձմերուկ գնել օգոստոսից առաջ: Բայց եթե դրանք վաղ հասունացման պտուղներ են, ապա վաճառողներից պետք է պահանջել անվտանգության վկայագիր: Սա թունավորումից խուսափելու միակ միջոցն է:
Փոխադրման և պահպանման ընթացքում հսկայական քանակությամբ մանրէներ կարող են կուտակվել ձմերուկի մակերևույթի վրա: Եվ նախքան ձմերուկը կտրելը, այն պետք է մանրակրկիտ լվացվի հոսող ջրի տակ: