Գիտնականներն անվանել են այն մթերքները, որոնք հանգեցնում են սրտի հիվանդությունների և շաքարախտի

Գիտնականներն անվանել են այն մթերքները, որոնք հանգեցնում են սրտի հիվանդությունների և շաքարախտի

Ամերիկյան Հարվարդի հանրային առողջության դպրոցը ուսումնասիրել է ավելի քան 110 հազար մարդու առողջության մասին տեղեկատվություն, որը հավաքվել է 30 տարվա ընթացքում։ Վաղաժամ մահվան վտանգը 4%-ով ավելի բարձր է եղել այն մարդկանց մոտ, ովքեր օգտագործում էին բարձր վերամշակված սնունդ, հաղորդում է Pronews.gr-ը։

Գիտնականների կարծիքով՝ մարդիկ, ովքեր կանոնավոր կերպով ուտում են արագ սնունդ, վերամշակված մթերքներ, աղանդեր և հացահատիկային ապրանքներ, ավելի հավանական է, որ հիվանդանան սիրտ-անոթային և աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններով, շաքարային դիաբետով և գիրությամբ: Ամենաբարձր ռիսկը գալիս է վերամշակված միս ուտելուց, ինչպիսիք են երշիկեղենը և հավելումներով համեղ միսը: Գիտնականները կոչ չեն անում լիովին հրաժարվել նման մթերքներից, սակայն խորհուրդ են տալիս ձեր սննդակարգը հիմնել առողջ սննդի վրա՝ մեծ քանակությամբ սպիտակուցներով, բջջանյութով և վիտամիններով:

«Ամբողջական ձավարեղենն ու հացը նույնպես համարվում են բարձր մշակված մթերքներ, սակայն դրանք պարունակում են նաև մի շարք օգտակար սնուցիչներ»,- ասում է հետազոտության հեղինակ Մինգյան Սունը: