Առաջացնու՞մ է քաղցկեղ. Մասնագետները բացահայտում են ողջ ճշմարտությունը խմորիչով հացի մասին

Առաջացնու՞մ է քաղցկեղ. Մասնագետները բացահայտում են ողջ ճշմարտությունը խմորիչով հացի մասին

Վերջին շրջանում սոցիալական ցանցերում հաղորդագրություններ են տարածվում, որ խմորիչով հացը շատ վտանգավոր է առողջության համար։ Սարսափելի պատմությունների հեղինակները մեզ համոզում են, որ նման հաց պատրաստելիս օգտագործվում է «թերմոֆիլ խմորիչ», որն ունակ է աճել նույնիսկ ամենաբարձր ջերմաստիճանում։ Նման խմորիչից պատրաստված հացը, ինչպես պնդում են սարսափ պատմությունների տարածողները, բացասաբար է անդրադառնում աղիքային միկրոֆլորայի վրա, հանգեցնում է սննդանյութերի դեֆիցիտի և նույնիսկ առաջացնում է ուռուցք։

«Ջերմոֆիլ խմորիչներ» պարզապես չկան, դրանք բնության մեջ գոյություն չունեն, ասում է Օլեսյա Սավկինան՝ Հացաբուլկեղենի արդյունաբերության դաշնային պետական ​​ինստիտուտի գիտահետազոտական ​​ինստիտուտի Սանկտ Պետերբուրգի մանրէաբանական հետազոտությունների բաժնի վարիչը: Ավելին, խմորիչը միաբջիջ բորբոս է, կան ավելի քան հազար տեսակ, բայց թխման մեջ օգտագործվում է միայն մեկ տեսակ՝ սախարոմիցետներ։ Դրանց շնորհիվ հացը փափուկ է, իսկ իննքը՝ ծակոտկեն։

Ցանկացած խմորիչ միկրոֆլորայի կենսագործունեությունը դադարում է 60°C-ից բարձր ջերմաստիճանում, ընդգծել է փորձագետը ՏԱՍՍ-ին տված հարցազրույցում։ Հաց թխելիս նրա արտաքին շերտերի ջերմաստիճանը կարող է հասնել 200°C, իսկ կենտրոնը՝ 95°C։ Հացաբուլկեղենի արտադրության մեջ օգտագործվող խմորիչը խմորիչ բջիջների օգտակար կենսազանգված է: Նրանց անվտանգությունը հաստատվել է երկար տարիների փորձով, նշել է Օլեսյա Սավկինան։ Եվրոպական բժշկական համալսարանի սննդի բաժնի ղեկավար Քսենյա Սելեզնևան իր հերթին ավելացրել է, որ խմորիչը աղիների նորմալ միկրոֆլորայի մի մասն է։

Բացի այդ, ընդգծել էմասնագետը, չկան կլինիկական հետազոտություններ, որոնք վկայում են, որ սննդային խմորիչը քաղցկեղ է առաջացնում։ Հետևաբար, խմորիչ հացի վտանգի մասին տեղեկատվությունը պարզվեց, որ պարզապես առասպել է: