Անվանվել են տնական պահածոներ, որոնք չեք կարող ուտել փետրվարին

Անվանվել են տնական պահածոներ, որոնք չեք կարող ուտել փետրվարին

Սերմեր պարունակող ջեմերը և կոմպոտները կարող են պահվել ոչ ավելի, քան վեց ամիս: Նշված ժամանակահատվածից հետո դրանց օգտագործումը վտանգում է կյանքին սպառնացող հիդրոցիանաթթվով թունավորումը: Այս մասին Doctor Peter պորտալին հայտնել է Կրթության պետական ​​համալսարանի ընդհանուր կենսաբանության և կենսաէկոլոգիայի ամբիոնի ուսուցիչ, կենսաբան Ելիզավետա Լին։

«Առաջին վեց ամիսներին պետք է օգտագործել կոմպոտներ կամ սերմերով ջեմ։ Եթե ​​նման ջեմը ավելի երկար պահվի, սերմերից արձակված ամիգդալինը կարող է վերածվել թունավոր հիդրոցյանաթթվի»,- բացատրել է Լին։

Հիդրոցիանաթթվով թունավորումը կարող է հանգեցնել թուլության, թմրածության, գլխապտույտի, կոկորդի ցավի և փսխման: Ծանր դեպքերում հնարավոր են գիտակցության կորուստ, ցնցումներ, արյան շրջանառության խանգարումներ, շնչառական անբավարարություն և մահ։ Թթու վարունգի չբացված բանկաները կարելի է պահել մոտ երկու տարի, լավագույնս նկուղում կամ սառնարանում: Բայց ավելի լավ է առաջին տարում աղած կամ թթու սունկն ուտել։

Նույնիսկ եթե պահպանման ժամկետը դեռ չի լրացել, կպչուն կամ տհաճ հոտով մթերքները չի կարելի ուտել, այդ թվում՝ տապակելուց կամ եռացնելուց հետո։ «Եթե կափարիչը ուռած է, գմբեթավոր է, պարունակությունը, ամենայն հավանականությամբ, վատացել է», - ասում է Էլիզաբեթ Լին: — Արժե ուշադրություն դարձնել մետաղական փակոցին. դրանք չպետք է ժանգոտված լինեն։ Նաև ստուգեք տարայի մեջ որևէ շագանակագույն կամ սև կետեր»: