Ի՞նչպես ճիշտ ընտրել ձմերուկ

Լավ ձմերուկ գնելու համար պետք է սովորել, թե ինչպես ընտրել այն։ Ինչի վրա պետք է ուշադրություն դարձնեք գնելիս և ինչպես ընտրել հասուն ձմերուկ առանց նիտրատների:
Վաղ ձմերուկը վտանգավոր է, քանի որ դրանք կարող են հարուստ լինել նիտրատներով: Հետևաբար, մինչև սեզոնի մեկնարկը, մասնավորապես օգոստոսի կեսերը, ավելի լավ է այն չգնել:
Բանն այն է, որ վաղաժամ ձմերուկներն ամենից հաճախ աճեցնում են ջերմոցներում, ուստի դրանց համար ավելի շատ պարարտանյութեր ու թունաքիմիկատներ են օգտագործում, հետևաբար՝ ավելի շատ նիտրատներ։
Ինչպես ընտրել ճիշտ ձմերուկ՝ 6 նշան
Գույն - Ձմերուկը պետք է լինի վառ կամ մուգ կանաչ, վառ գծերով: Խուսափեք գունատ կամ դեղնավուն կեղևով ձմերուկներից՝ դրանք հասած չեն:
Բծերը - այն կողմը, որի վրա ձմերուկը պառկած է գետնին, պետք է լինի դեղին կամ նարնջագույն:
Չափսը - Եթե դուք այն գնում էք շուտ, ընտրեք փոքր չափը. խոշորները ավելի շատ նիտրատներ ունեն, և դրանք կարող են հասած չլինել: Օգոստոսի սկզբին ավելի լավ է ձմերուկ գնել 4 կգ-ից ոչ ավելի, օգոստոսի վերջին՝ կարող եք նաև ընտրել ծանր քաշ:
Արտաքին տեսք - Հատապտուղի վրա չպետք է լինեն ճաքեր, բծեր, կտրվածքներ և այլ։ Եթե ամբողջականությունը խախտվում է, ապա նման ձմերուկը կարող է թունավորման տանել։ Երբեմն անբարեխիղճ ֆերմերները ծակում են հատապտուղը՝ ձմերուկի քաշը մեծացնելու և միջուկը գունավորելու համար:
Նաև հատապտուղը պետք է լինի ճիշտ ձևի, հնարավոր է միայն մի կողմից մի փոքր դեֆորմացիա: Եթե ձմերուկն ունի տարօրինակ ձև և խորդուբորդ մակերես, ապա հավանական է, որ այս հատապտուղը ձևախեղվել է վտանգավոր նյութերի պատճառով։
Թակոցի ձայնը - Հասած և քաղցր ձմերուկը թմբկահարելիս կունենա թմբուկի ձայն: Եթե ձայնը խուլ է, հատապտուղը գերհասուն է, եթե հնչյուն է, չի հասունացել։
Պոչ - Եթե պոչը չոր է ձմերուկը հասուն է, հաստ և կանաչ, հատապտուղը չի հասունացել: Բայց սեպտեմբերին հասունության այս նշանը չի գործում: