Միայն քիմիա՞. իմացեք, թե ինչից են պատրաստվում բուլյոնի խորանարդիկները և ինչով փոխարինել դրանք

Բուլյոնի խորանարդիկները իսկական փրկություն են դարձել զբաղված մարդկանց համար. լցրեք դրանք կաթսայի մեջ, և ահա այն՝ «հարուստ» ապուր։ Բայց ի՞նչ կա այս բուրավետ քառակուսիների ներսում։
Եթե հավատաք փաթեթավորմանը, խորանարդիկները պարունակում են միայն աղ, ճարպ, բանջարեղեն և համեմունքներ, բայց իրականում դրանք պարունակում են նատրիումի գլուտամատ, համի ուժեղացուցիչներ, օսլա, համեմունքներ և կայունացուցիչներ: Խորանարդիկների մեջ կամ փոշու տեսքով իսկական մսի մի կաթիլ կա, կամ ընդհանրապես չկա։
Հարուստ համը ապահովվում է քիմիական հավելումներով, որոնք ակտիվացնում են ումամի ընկալիչները. դրանք ընդօրինակում են «մսային» համը։ Ահա թե ինչու են խորանարդիկները կախվածություն առաջացնում, հատկապես երեխաների, տարեցների և վատ համային ընկալիչներ ունեցողների համար։
Գլուտամատի վնասը լիովին ապացուցված չէ, բայց զգայուն մարդիկ կարող են գլխացավեր, այտուցվածություն և դյուրագրգռություն զգալ դրա պատճառով։ Մեծ քանակությամբ այն խաթարում է համի ընկալումը և առաջացնում չափից շատ ուտելու ունակություն։
Խորանարդիկների հետ հատկապես զգույշ պետք է լինեն նրանք, ովքեր ավելորդ քաշ, հիպերտոնիա կամ ստամոքս-աղիքային խնդիրներ ունեն։ Եթե «արագ արգանակ» օգտագործեք ամիսը մեկ կամ ավելի քիչ, վնաս չի լինի, բայց եթե սննդին պարբերաբար աղ, շաքար և տրանս ճարպեր ավելացնեք, դրանք ծանրաբեռնում են մարմինը։
Կան անվտանգ այլընտրանքներ, ինչպիսիք են տնական սառեցված արգանակները, մսի և համեմունքների մածուկները, օրգանական գլուտամատ չպարունակող հատիկները և չորացրած բանջարեղենային խառնուրդները։