Բացահայտվել է ձվի նոր օգտակար հատկություն․ ո՞ր հիվանդությունների դեմ պայքարում է օգնում

Նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ շաբաթական մեկից վեց ձու ուտելը նվազեցնում է մահացության ռիսկը ցանկացած պատճառով, հատկապես՝ սրտի հիվանդությունից: Դա վերաբերում է անգամ բարձր խոլեստերինով մարդկանց, հայտնում է New Atlas-ը։
Ձվի օգուտը կամ վնասը առողջության համար երկար տարիներ քննարկվող հարց է: Դրանք հարուստ են սննդանյութերով, այդ թվում՝ սպիտակուցներով, վիտամիններով և ֆոլաթթուով, սակայն շատերին անհանգստացնում է խոլեստերինի պարունակությունը և դրա ազդեցությունը սրտի վրա: Մոնաշի համալսարանի գիտնականներն ուսումնասիրել են տարեց մարդկանց մոտ այս մթերքի օգտագործման և սրտանոթային հիվանդություններից մահացության միջև կապը:
Գիտնականները վերլուծել են 70 տարեկանից բարձր 8756 մարդու տվյալներ Ավստրալիայից և Ամերիկայից, ովքեր մասնակցել են ASPREE հետազոտությանը: Մասնակիցները հայտնել են, թե որքան հաճախ են ձու ուտում. երբեք կամ հազվադեպ (ամսական 1-2 անգամ), շաբաթական (շաբաթական 1-6 անգամ) և ամեն օր (մեկ կամ ավելի անգամ): Թիմը հաշվի է առել մասնակիցների տարիքը, առողջությունը, ապրելակերպը և սնվելու որակը։ Դիտարկումը տևել է վեց տարի։
Պարզվել է, որ նրանք, ովքեր շաբաթական մեկից վեց ձու են ուտում, 29%-ով ավելի քիչ հավանական է, որ մահանան սրտի հիվանդությունից և 17%-ով ավելի քիչ հավանականություն, որ մահանան որևէ պատճառով, քան նրանք, ովքեր կերել են այդ արտադրանքը շատ հազվադեպ կամ ընդհանրապես: Այնուամենայնիվ, սննդակարգում ձվերի և քաղցկեղից մահվան միջև կապ չի հայտնաբերվել:
Բացի այդ, այն մասնակիցները, ովքեր սնվում էին չափավոր, բարձրորակ սննդակարգով և շաբաթական ձու էին օգտագործում, սրտանոթային մահացության ռիսկը 33% և 44% ավելի ցածր էր, քան նրանք, ովքեր հազվադեպ էին կամ ընդհանրապես չէին ուտում այդ սնունդը:
Հատկանշական է, որ ի տարբերություն որոշ նախորդ ուսումնասիրությունների, այս մթերքների շաբաթական սպառման և սրտանոթային մահացության նվազեցման ռիսկի միջև կապը պահպանվում է անկախ դիսլիպիդեմիայի առկայությունից՝ արյան մեջ խոլեստերինի կամ ճարպերի բարձր մակարդակից:
Ամերիկյան սրտի ասոցիացիան խորհուրդ է տալիս առողջ մարդկանց ուտել օրական մեկ ձուից ոչ ավելի, իսկ նորմալ խոլեստերինով տարեցներին՝ մինչև երկու, քանի որ արտադրանքը շատ սննդարար է։ Ուսումնասիրության արդյունքները կարող են օգտակար լինել ապացույցների վրա հիմնված սնուցման առաջարկությունների մշակման համար: