Կիվիի զարմանահրաշ 5 հատկությունները․ ու՞մ է հակացուցված

Կիվին՝ որպես միրգ, ունի բազմաթիվ առողջարար հատկություններ, որոնք օգտակար են մարդու օրգանիզմին։ Դրա հիմնական առավելությունները ներառում են.
Կիվիի 5 զարմանահրաշ հատկությունները
Հարստացնում է վիտամին C-ով։ Կիվին պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C (մինչև 90 մգ 100 գրամում), ինչը խթանում է իմունային համակարգի աշխատանքը, օգնում է մարմնին պայքարել մանրէների և վիրուսների դեմ, ինչպես նաև նպաստում է մաշկի առողջությանը։
Կարգավորում է հիպերտոնիա և միզամուղ ազդեցություն ուն։ Կիվին պարունակում է կալիում՝ տարատեսակ սրտային հիվանդությունների և բարձր ճնշման բուժման համար օգտակար տարր։ Այն նաև միզամուղ ազդեցություն ունի, ինչը օգնում է նվազեցնել մարմնում ջրի կուտակումը և նպաստում է արյան ճնշման կարգավորմանը։
Օգնում է հարստացնել մարսողական համակարգը։ Կիվին հարուստ է սննդային մանրաթելերով, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն մարսողության վրա, կանխելով թուլությունը և խթանելով աղիների բնական գործունեությունը։ Այն նաև պարունակում է կիվինազան՝ մաշկի վրա առկա եռանդուն ֆերմենտ, որը բարելավում է սպիտակուցների մարսումը։
Ունի հակաօքսիդանտ հատկություններ։ Կիվին հարուստ է հակաօքսիդանտներով (ներառյալ ֆլավոնոիդները, կարվովը), որոնք պաշտպանում են օրգանիզմը ազատ ռադիկալներից, որոնք կարող են առաջացնել բջջային վնասվածքներ և նույնիսկ քաղցկեղի զարգացում։
Կանխում է աչքերի հիվանդությունները։ Կիվիի մեջ առկա լուտեինն ու զեաքզանտինը օգնում են պահպանել աչքերի առողջությունը և նվազեցնում աչքերի լույսի վնասը, ինչի շնորհիվ նվազում է մacular degeneration-ի կամ աչքերի տարիքային մաշկային փոփոխությունների ռիսկը։
Ովքե՞ր պետք է խուսափեն կիվիից
Կիվիի որոշ օգտակար հատկություններ չհամապատասխանում են որոշ մարդկանց։ Այս մրգի սպառումը կարող է հակացուցված լինել հետևյալ դեպքերում.
Կիվին կարող է ալերգիա առաջացնել որոշ մարդկանց մոտ՝ հատկապես այն մարդկանց, ովքեր ալերգիկ են հրեշտակահաղթուկներին, պտղի կեղևին կամ փոշուց բաղկացած բույսերին։ Արգելված է նաև այն մարդկանց համար, ովքեր ունեն փխրուն շնչառական համակարգ։
Կիվին շատ բարձր մակարդակի կալիում ունի, ինչը կարող է խնդիրներ առաջացնել կալիումի մակարդակով խանգարված մարդկանց համար՝ հատկապես, եթե նրանք ընդունում են որոշ դեղամիջոցներ կամ ունեն երիկամների խնդիրներ։
Կիվիի բաղադրիչները, հատկապես ֆերմենտները, կարող են լինել խանգարված մարսողական համակարգ ունեցող անձանց համար դժվար digestible (չհարմար), ինչի պատճառով կարող են առաջանալ փորացավ կամ անհարմարություն։
Եթե կասկածում եք, թե կիվին կարող է անբարենպաստ ազդեցություն ունենալ ձեր առողջությանը, ցանկալի է խորհրդակցել բժշկի հետ։