5 համեմունքներ, որոնք դրական են ազդում ուղեղի առողջության վրա

Սև պղպեղ
Թերևս այս ցուցակի ամենատարածված համեմունքը սև պղպեղն է: Այս համեմունքը պարունակում է պիպերին՝ միացություն, որը բարելավում է հիշողությունը և ճանաչողական գործառույթը՝ մեծացնելով ուղեղի նյարդային հաղորդիչների ակտիվությունը:
Դարչին
Դարչինի ամենօրյա չափաբաժինը կարող է օգնել կանխել շաքարախտը: Դարչինը հեշտ է ավելացնել մի շարք սմուզիների կամ կծու ախորժակային կերակուրների մեջ, քանի որ այն օգնում է հավասարակշռել արյան շաքարի մակարդակը:
Կոճապղպեղի փոշի
Չինական և հնդկական բժշկության մեջ հազարավոր տարիներ օգտագործված կոճապղպեղը ստացվում է կոճապղպեղի բույսի արմատներից։ Այն պարունակում է gingerol, միացություն, որն ունի հզոր հակաօքսիդանտ և հակաբորբոքային հատկություններ: Կոճապղպեղը կարող է օգնել բարելավել ճանաչողական գործառույթը՝ նվազեցնելով բորբոքումն ու քրոնիկական սթրեսի մակարդակը:
Մշկընկույզ
Մշկընկույզը պարունակում է միացություն, որը կոչվում է միրիստիցին, որը, ինչպես հայտնի է, լավացնում է հիշողությունը և կանխում նյարդային ուղիների այլասերումը:
Քրքում
Այս համեմունքի արմատը պարունակում է քրքում՝ միացություն, որն ունի հակաբորբոքային և հակաօքսիդանտ հատկություններ։ Հայտնի է որպես բույսերի թագավորության «ոսկի», քրքումն օգնում է լյարդը մաքրել և ծառայում է որպես բնական ցավազրկող: