Սննդաբանն ասել է, թե ո՞ր հաղարջն է ավելի լավ՝ սևը, թե՞ կարմիրը

Հունիսին արդեն կարող եք հավաքել հաղարջի առաջին բերքը։ Ո՞րն է ավելի օգտակար՝ սևը, թե կարմիրը: Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան բացատրել է, որ սև հաղարջը հիմնականում հայտնի է նրանով, որ պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C: Այն նաև պարունակում է վիտամին B և A վիտամին, որը, ինչպես հայտնի է, կարևոր է սուր տեսողությունը և գեղեցիկ, առողջ մաշկ ունենալու համար: Բացի այդ, այն պարունակում է ռուտին - այն ամրացնում է արյան անոթները և փոքր մազանոթները:
Ինչ վերաբերում է կարմիր հաղարջին, ապա այն պարունակում է ավելի շատ օրգանական թթուներ, որոնք խթանում են մարսողությունը, NEWS.ru-ին տված հարցազրույցում ասել է բժիշկը։
Միևնույն ժամանակ, սև հաղարջն ավելի շատ շաքար է պարունակում՝ ըստ այս ցուցանիշի, դրանք զիջում են կարմիրներին։ Սակայն սննդաբանը հիշեցրել է, որ կարմիր հաղարջն ավելի նուրբ հատապտուղ է։ Այն արագ կորցնում է իր հատկությունները և գրավիչ տեսքը։ Կան նաև սպիտակ հաղարջ: Ինչպես նշել են Ռյազանի շրջանի Ռոսպոտրեբնադզորի փորձագետները, սպիտակ հաղարջի հատապտուղները խթանում են կոլագենի արտադրությունը և պարունակում են մեծ քանակությամբ երկաթ։ Այն նաև գործնականում չունի հակացուցումներ և ալերգիա չի առաջացնում։ Ստամոքս-աղիքային հիվանդությունների, արյան ցածր մակարդման և ատամների զգայունության բարձրացման դեպքում պետք է հրաժարվել մյուս սորտերից։