Առողջական 7 խնդիր, որոնց դեպքում չի կարելի լոլիկ ուտել

Առողջական 7 խնդիր, որոնց դեպքում չի կարելի լոլիկ ուտել

Ալերգիա

Պարզվում է, որ լոլիկը կարող է ալերգիա առաջացնել լիկոպեն կոչվող նյութի պատճառով։ Սա կարմիր գունանյութ է, որը լոլիկին տալիս է իրեն սովորական վառ գույնը: Անհանդուրժողականության նշանները կարող են ի հայտ գալ լոլիկ ուտելուց մեկ ժամ անց։ Բայց եթե դուք նման ալերգիա չունեք, ապա լիկոպինը ձեզ օգուտ կտա՝ այն հզոր հակաօքսիդանտ է։

Լեղուղիների հիվանդություններ

Լոլիկն ունի ընդգծված խոլերետիկ ազդեցություն, ուստի շատ ուտելու դեպքում լեղապարկի սպազմ կարող է առաջանալ։ Սա հղի է նաև քարերի տեղաշարժով և լեղուղիների խցանմամբ։

Երիկամների հիվանդություններ

Հայտնի է, որ լոլիկը պարունակում է օքսալաթթու, որը կարող է հանգեցնել երիկամներում օքսալատ քարերի առաջացմանը: Բայց իրականում լոլիկի մեջ այս թթուն այնքան էլ շատ չէ, սակայն երիկամների հիվանդությամբ տառապողները պետք է զգույշ լինեն այս բանջարեղենն օգտագործելիս։

Պանկրեատիտ

Լոլիկը կարող է բարելավել մարսողությունը, մեծացնել ախորժակը և դադարեցնել վնասակար բակտերիաների բազմացումը։ Բայց եթե դուք տառապում եք պանկրեատիտով, ապա պետք է ավելի զգույշ լինեք լոլիկի հետ։ Ենթաստամոքսային գեղձը ձեզ շնորհակալություն չի հայտնում թթուներով հարուստ մթերքներ օգտագործելու համար: Այս բացասական ազդեցությունը կարող է կրճատվել, եթե լոլիկը ենթարկվի ջերմային մշակման՝ շոգեխաշած կամ ապուրի մեջ:

Ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ

Լոլիկից կարող են վնասվել նաև գաստրիտների, կոլիտի և ստամոքս-աղիքային այլ հիվանդություններ ունեցող մարդիկ։ Պատճառը նույն բարձր թթվային պարունակությունն է։

Հիպերտոնիա

Այս դեպքում արգելքը վերաբերում է միայն պահածոյացված լոլիկին։ Պատրաստման այս եղանակով դրանց վրա մեծ քանակությամբ աղ ու քացախ են ավելացնում, և այդ նյութերն օրգանիզմում ջուր են պահում։ Արդյունքը արյան ճնշման բարձրացումն է։ Սակայն հիպերտոնիկ հիվանդները կարող են և պետք է ուտեն թարմ լոլիկ:

Համատեղ հիվանդություններ

Այս տեսակ կուլտուրաները հակացուցված են հոդերի խնդիրներ ունեցողներին։ Ենթադրվում է, որ դրանք կարող են մեծացնել անհանգստությունն ու ցավը: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս 3 ամսով բացառել լոլիկը սննդակարգից, իսկ հետո սկսել այն օգտագործել քիչ քանակությամբ։