Բացահայտվել է քաղցկեղից խուսափելու պարզ միջոց

Բացահայտվել է քաղցկեղից խուսափելու պարզ միջոց

Սինգապուրի ազգային համալսարանի հետազոտական ​​թիմը կապ է հայտնաբերել քաղցկեղի ռիսկի և սխալ սննդակարգի, ինչպես նաև սովորական հիվանդությունների միջև, ինչպիսին է շաքարախտը: Այս մասին Cell ամսագրում հետազոտություն է հրապարակվել։ 

Գիտնականներն ուսումնասիրել են այն հիվանդներին, ովքեր կրծքագեղձի կամ ձվարանների քաղցկեղի զարգացման բարձր ռիսկի են ենթարկում՝ BRCA2 գենի թերի կրկնօրինակի պատճառով: Ապացուցված է, որ նման հիվանդների բջիջները հատկապես զգայուն են մեթիլգլյոքսալի ազդեցության նկատմամբ, որն առաջանում է գլյուկոզայի քայքայման ժամանակ: Այս նյութն առաջացնում է ԴՆԹ-ի թերություններ, որոնք հանգեցնում են քաղցկեղի զարգացմանը։

Այնուամենայնիվ, մարդիկ, ովքեր չեն ժառանգել BRCA2-ի թերի պատճենը, կարող են զգալ մեթիլգլյոքսալի նույնիսկ նորմայից բարձր մակարդակ: Դա տեղի է ունենում, օրինակ, շաքարախտի կամ նախադիաբետի դեպքում՝ կապված գիրության կամ վատ սնվելու հետ: Այս մարդկանց մոտ գիտնականները հայտնաբերել են բիոմարկերներ, որոնք վկայում են քաղցկեղի զարգացման ավելի բարձր ռիսկի մասին:

Մեթիլգլյոքսալը կարող է ժամանակավորապես ապաակտիվացնել պաշտպանիչ գեները, որոնք կանխում են քաղցկեղը, իսկ վատ սննդակարգի կամ չվերահսկվող շաքարախտի կրկնվող դրվագները ժամանակի ընթացքում կարող են «կուտակվել»՝ մեծացնելով հիվանդության զարգացման ռիսկը:

Ըստ հեղինակների՝ մեթիլգլյոքսալի բարձր մակարդակը սովորաբար կարելի է վերահսկել դեղորայքի և սննդակարգի միջոցով՝ լավ հնարավորություն ստեղծելով քաղցկեղի դեմ կանխարգելիչ միջոցառումների համար։