Մարմելադն օգտակար, թե՞ վնասակար մթերք է

Մարմելադի մրգային հիմքն այն օգտակար չի դարձնում, ասել է սննդաբան Ֆիլիպ Կուզմենկոն։
Նա նշել է, որ թեև այս քաղցրավենիքը պատրաստվում է մրգային խյուսի կամ հյութի հիմքով, բայց դա մարմելադը պակաս կալորիական չի դարձնում։
«Մարմելադը մրգային քաղցրավենիք է։ Բայց սխալ է կարծել, թե բնական ածխաջրերը ցածր կալորիականություն են ստանում սեղմվելուց հետո»,-ասել է Կուզմենկոն։
Սննդաբանի խոսքով՝ մեկ հատիկ մարմելադը ածխաջրերի քանակով հավասար է 3-4 խնձորի։ Ընդ որում՝ եթե խնձորը պարունակում է բջջանյութ և օգտակար վիտամիններ, ապա մարմելադում դրանք չկան։ Ինչպես պարզաբանել է մասնագետը՝ մարմելադը նույն կոնֆետն է՝ մրգային մթերքի անվան տակ ծպտված։
Մարմելադի կազմը և կալորիականությունը
Մարմալադի բաղադրությունը պարզ է: Այն անպայման պարունակում է դոնդող բաղադրիչ `ժելատին, ագար-ագար կամ պեկտին: Այս նյութերից յուրաքանչյուրն ինքնին արդեն օգտակար է մարդու մարմնի համար, և, հետևաբար, մարմելադի օգուտները միանշանակ են: Պնդուկը պարունակում է շատ նատրիում, կալցիում, կալիում, ֆոսֆոր, մագնեզիում և երկաթ: Մարմելադի կալորիականությունը կազմում է 321 կկալ 100 գրամի դիմաց:
Մարմելադի առավելությունները
Մարմալադի ամենատարածված բաղադրիչը պեկտինն է: Այն գտնվում է խնձորի եւ այլ մրգերի մեջ եւ դրական ազդեցություն ունի մեր մարմնի վրա: Պեկտինը նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը, վերականգնում ածխաջրերի և լիպիդների նյութափոխանակությունը, պայքարում է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների հետ, խթանում մաշկի վնասված տարածքների արագ բուժումը և օգնում մաքրել մարմինը ծանր մետաղներից:
Ագար-ագարը, որն օգտագործվում է նաև մարմելադի պատրաստման համար, նորմալացնում է լյարդի աշխատանքը և օգնում է մարմնին ազատվել տոքսիններից և տոքսիններից, բարելավում է ստամոքսի շարժունակությունը: Քանի որ ագար-ագարը ձեռք է բերվում ջրիմուռներից, այն պարունակում է շատ յոդ, ինչը կարևոր է վահանաձև գեղձի հիվանդություններով տառապող մարդկանց համար:
Մարմարեդի օգտագործումը դրականորեն է ազդում ուղեղի վրա և օգնում է վերականգնվել մտավոր և ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունից հետո: