Բժիշկը հորդորել է հանուն վահանաձև գեղձի առողջության հրաժարվել որոշ մթերքներից

Բժիշկը հորդորել է հանուն վահանաձև գեղձի առողջության հրաժարվել որոշ մթերքներից

Մարդու առողջությունը մեծապես կախված է վահանաձև գեղձի ճիշտ աշխատանքից։ Ասել է էնդոկրինոլոգ Մարիա Էլեսինան Lenta.ru-ի հետ զրույցում։

Բժիշկը կոչ է արել հրաժարվել որոշ մթերքներից՝ այս օրգանի աշխատանքին աջակցելու համար։

Մարիա Էլեսինան խորհուրդ է տվել դիետայից բացառել շաքար պարունակող քաղցրավենիքները, գազավորված ըմպելիքները և կիսաֆաբրիկատները (պահածոներ, սոուսներ, մուրաբաներ, նրբերշիկներ)։ Այս մթերքների օգտագործումն առաջացնում է արյան մեջ ինսուլինի մակարդակի տատանումներ, ինչը բացասաբար է անդրադառնում վահանաձև գեղձի վրա։

Էնդոկրինոլոգը նաև խորհուրդ է տվել խուսափել սոյայի մթերքներից, այդ թվում՝ սոյայի կաթից, տոֆուից և սոյայի սոուսից։ Նա բացատրել է, որ սոյան խթանում է էստրոգենի արտադրությունը, որը դանդաղեցնում է վահանաձև գեղձի հորմոնների սինթեզը։ Սոյայի մեջ պարունակվող իզոֆլավոնները նույնպես նվազեցնում են դեղամիջոցներից հորմոնների կլանումը։

«Արժե նաև ձեր սննդակարգից հեռացնել գլյուտենը, որը մեծ քանակությամբ հանդիպում է հացահատիկային բույսերում։ Վահանաձև գեղձի հետ կապված ցանկացած թխվածք միայն վատթարանում է նրա վիճակը»,- ընդգծել է էնդոկրինոլոգը։

Էնդոկրինոլոգը մարդկանց, ովքեր արդեն ունեն վահանաձև գեղձի հետ կապված խնդիրներ, հորդորել է սննդակարգից բացառել խաչածաղկավոր բանջարեղենը՝ կաղամբը, բոքչոյը, ծաղկակաղամբն ու բրյուսելյան կաղամբը, բողկը, շաղգամը։ «Փաստն այն է, որ այս բանջարեղենը մարսելու ընթացքում նվազում է վահանաձև գեղձի՝ իր բնականոն գործունեության համար անհրաժեշտ յոդի քանակությունը կլանելու ունակությունը»,- պարզաբանել է բժիշկը։