Ինչո՞ւ պետք է դդում ուտել. 5 կարևոր օգտակար հատկություն

Դդումը ունիկալ բանջարեղեն է, որը պարունակում է հսկայական քանակությամբ վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ:
Դդումը կարելի է օգտագործել տարբեր ուտեստների մեջ՝ սկսած ապուրներից մինչև մուրաբաներ և կարկանդակներ: Դդումը դրականորեն է ազդում մարսողության վրա, բայց ունի նաև մի շարք այլ չափազանց օգտակար հատկություններ։
1. Աջակցում է աղիքների առողջությանը
Բջջանյութը հիմնական սննդանյութն է, որն աջակցում է աղիքների առողջությանը, և մեկ բաժակ պահածոյացված դդումի խյուսը պարունակում է 7 գրամ բջջանյութ՝ օրական արժեքի գրեթե 30%-ը:
Բացի այդ, դդումի կեղևը պարունակում է ալկոհոլի մեջ չլուծվող պոլիսաքարիդներ, որոնք նվազեցնում են լեղաթթվի մակարդակը և նպաստում աղիքային միկրոբիոտայի աճին:
2. Աջակցում է իմունիտետին
Դդումը իմունային համակարգին սնուցում ապահովող սննդանյութերի բնական աղբյուր է, ներառյալ վիտամին C-ն, ցինկը և սելենը: Բացի այդ, պատշաճ խոնավացումը կարող է նաև ազդել իմունիտետի վրա, և դդումը մոտավորապես 90% ջուր է:
Ի վերջո, քանի որ իմունային համակարգի 70%-ը գտնվում է աղիքներում, աղիների առողջությանն աջակցելը, օգտագործելով մանրաթելային մթերքները, ինչպիսին է դդումը, կարող է նաև ազդել իմունային առողջության վրա:
3. Նպաստում է քաշի վերահսկմանը
Ըստ հետազոտության՝ մրգերի և ոչ օսլա պարունակող բանջարեղենի սպառման ավելացումը կապված է քաշի կորստի հետ: Հատկապես դդումը շատ ցածր կալորիականություն ունի՝ մեկ բաժակի համար մոտ 30 կալորիա: Բացի այդ, դդմի մեջ հայտնաբերված բջջանյութը կարող է նաև օգնել քաշի կառավարմանը, քանի որ այն ձեզ կշտացնում է:
4. Աջակցում է աչքերի առողջությանը
Դդումը հարուստ է աչքի առողջությանն աջակցող վիտամին A-ով և կարոտինոիդներով՝ լյուտեինով և զեաքսանտինով: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ այս կարոտինոիդների օգտագործումը նվազեցնում է մակուլյար դեգեներացիայի զարգացման ռիսկը։
5. Պահպանում է նորմալ արյան ճնշումը
Դդումը բազմաթիվ սննդանյութերի բնական աղբյուր է, այդ թվում՝ կալիումի, կալցիումի և մագնեզիումի, որոնք նպաստում են սրտի առողջությանը:
Դդում ուտելու վտանգները
Չնայած դդումն ընդհանուր առմամբ անվտանգ և առողջարար է, կան մի քանի հնարավոր ռիսկեր և կողմնակի ազդեցություններ, որոնք պետք է հաշվի առնել:
Դդումը պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ, որը չափից ավելի օգտագործման դեպքում կարող է հանգեցնել փքվածության և ստամոքսի ցավերի:
Երբեմն դդումը կարող է ալերգիկ ռեակցիա առաջացնել։ Դդումը նույնպես պետք է լավ մաքրվի և լվացվի, քանի որ, եթե ճիշտ չմաքրվի, հում դդումը կարող է վնասակար մանրէների և վիրուսների պատճառով սննդային հիվանդություններ առաջացնել: