Ինչո՞ւ պետք է դդում ուտել. 5 կարևոր օգտակար հատկություն

Ինչո՞ւ պետք է դդում ուտել. 5 կարևոր օգտակար հատկություն

Դդումը ունիկալ բանջարեղեն է, որը պարունակում է հսկայական քանակությամբ վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ:

Դդումը կարելի է օգտագործել տարբեր ուտեստների մեջ՝ սկսած ապուրներից մինչև մուրաբաներ և կարկանդակներ: Դդումը դրականորեն է ազդում մարսողության վրա, բայց ունի նաև մի շարք այլ չափազանց օգտակար հատկություններ։

1. Աջակցում է աղիքների առողջությանը

Բջջանյութը հիմնական սննդանյութն է, որն աջակցում է աղիքների առողջությանը, և մեկ բաժակ պահածոյացված դդումի խյուսը պարունակում է 7 գրամ բջջանյութ՝ օրական արժեքի գրեթե 30%-ը:

Բացի այդ, դդումի կեղևը պարունակում է ալկոհոլի մեջ չլուծվող պոլիսաքարիդներ, որոնք նվազեցնում են լեղաթթվի մակարդակը և նպաստում աղիքային միկրոբիոտայի աճին:

2. Աջակցում է իմունիտետին

Դդումը իմունային համակարգին սնուցում ապահովող սննդանյութերի բնական աղբյուր է, ներառյալ վիտամին C-ն, ցինկը և սելենը: Բացի այդ, պատշաճ խոնավացումը կարող է նաև ազդել իմունիտետի վրա, և դդումը մոտավորապես 90% ջուր է:

Ի վերջո, քանի որ իմունային համակարգի 70%-ը գտնվում է աղիքներում, աղիների առողջությանն աջակցելը, օգտագործելով մանրաթելային մթերքները, ինչպիսին է դդումը, կարող է նաև ազդել իմունային առողջության վրա:

3. Նպաստում է քաշի վերահսկմանը

Ըստ հետազոտության՝ մրգերի և ոչ օսլա պարունակող բանջարեղենի սպառման ավելացումը կապված է քաշի կորստի հետ: Հատկապես դդումը շատ ցածր կալորիականություն ունի՝ մեկ բաժակի համար մոտ 30 կալորիա: Բացի այդ, դդմի մեջ հայտնաբերված բջջանյութը կարող է նաև օգնել քաշի կառավարմանը, քանի որ այն ձեզ կշտացնում է:

4. Աջակցում է աչքերի առողջությանը

Դդումը հարուստ է աչքի առողջությանն աջակցող վիտամին A-ով և կարոտինոիդներով՝ լյուտեինով և զեաքսանտինով: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ այս կարոտինոիդների օգտագործումը նվազեցնում է մակուլյար դեգեներացիայի զարգացման ռիսկը։

5. Պահպանում է նորմալ արյան ճնշումը

Դդումը բազմաթիվ սննդանյութերի բնական աղբյուր է, այդ թվում՝ կալիումի, կալցիումի և մագնեզիումի, որոնք նպաստում են սրտի առողջությանը:

Դդում ուտելու վտանգները

Չնայած դդումն ընդհանուր առմամբ անվտանգ և առողջարար է, կան մի քանի հնարավոր ռիսկեր և կողմնակի ազդեցություններ, որոնք պետք է հաշվի առնել:

Դդումը պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ, որը չափից ավելի օգտագործման դեպքում կարող է հանգեցնել փքվածության և ստամոքսի ցավերի:

Երբեմն դդումը կարող է ալերգիկ ռեակցիա առաջացնել։ Դդումը նույնպես պետք է լավ մաքրվի և լվացվի, քանի որ, եթե ճիշտ չմաքրվի, հում դդումը կարող է վնասակար մանրէների և վիրուսների պատճառով սննդային հիվանդություններ առաջացնել: