Որ սնկերից խստիվ արգելվում է ապուր պատրաստել. նրանցից թույն են արտադրվում եփվելու ժամանակ

Մասնագետները խորհուրդ չեն տալիս ապուր պատրաստել շանթերելներից, զաֆրանի կաթի գլխարկներից, ռուսուլայից և որոշ այլ սնկերից, քանի որ դրանք պարունակում են թունավոր նյութեր, հաղորդում է Sports.kz-ը՝ Tsn.ua-ին հղումով։
Հավանաբար չկա մարդ, ով չի սիրում բուրավետ սնկով ապուր: Իսկ եթե դրանք ինքդ հավաքես, ապա ապուրը կրկնակի համեղ է դառնում։ Այնուամենայնիվ, ոչ բոլոր սնկերը, ինչպես նշում են սննդամթերքի անվտանգության մասնագետները, կարելի է եփել։ Օրինակ, չպետք է եփել չափից ավելի հասուն սունկ կամ ճանապարհի մոտ աճող սնկերը, որոնք պարունակում են առողջության համար վտանգավոր մեծ քանակությամբ տոքսիններ։
Շերտավոր սունկ. Սնկերի այս տեսակը կարող է թույներ արձակել եփելու ժամանակ, ուստի չի կարելի դրանք գցել ապուրի մեջ՝ կաթնային սունկ, զաֆրանի կաթի գլխարկներ, շանթերելներ, ռուսուլա, գարնանային մորելներ։
Գերհասունացած սունկ. Նման սնկերը պարունակում են փչացած սպիտակուց, որն իր հատկություններով նման է քիտինին՝ չափազանց վտանգավոր միացություն, որը կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել: Նաև հին սնկերը վարակված են բորբոսով և մակաբույծներով, որոնք ապուրի մեջ մտնում են դրա պատրաստման ժամանակ։
Ճանապարհների երկայնքով հավաքված սունկ. Նման սնկերը կուտակում են ծանր մետաղներ և տարբեր թունավոր նյութեր, հաճախ դրանց կոնցենտրացիան գերազանցում է նորման։ Մասնավորապես, տեղումներից և արտանետվող գազերից տոքսինները հավաքվում են գլխարկներում, այնտեղ կարող են լինել ռադիոակտիվ տարրեր. Իսկ գերհասունացած սունկը եփելիս այդ թունավոր նյութերը մնում են արգանակի մեջ։