Ո՞ր հիվանդությունների դեպքում չի կարելի ելակ ուտել

Ո՞ր հիվանդությունների դեպքում չի կարելի ելակ ուտել

Ելակի սեզոնը եռում է, ուստի հրավիրում ենք ձեզ ավելին իմանալ այս ամառային համեղ հատապտղի մասին:

Ելակը օգտակար է սրտանոթային համակարգի առողջության համար, բարելավում է արյան որակը, նվազեցնում է «վատ» խոլեստերինի քանակը, օգնում է անեմիայի դեպքում. այս հատապտուղը պարունակում է 40 անգամ ավելի շատ երկաթ, քան խաղողը:

Ելակը պարունակում է նաև վիտամին C, ալֆա հիդրօքսի թթու և հազվագյուտ էլագիկ թթու, որոնք օգնում են թեթևացնել մաշկը, ազատվել տարիքային բծերից, հեռացնել մեռած բջիջները և նվազեցնել կնճիռները։

Սա այնքան զարմանալի հատապտուղ է: Վայելեք ամառվա պտուղները, բայց մի չափազանցեք՝ օրական 200 գրամ ելակը բավական կլինի։

Ելակը համեղ է և առողջարար, բայց, իհարկե, առանց զգուշության չենք կարող։ Իրոք, որոշ դեպքերում հատապտուղները կարող են շատ վնասակար լինել:

Նախ, քանի որ հատապտուղների մակերեսը ծակոտկեն է, ելակը հեշտությամբ կուտակում է ծաղկափոշին, տոքսինները, թունաքիմիկատները և ծանր մետաղները: Հետեւաբար, այս հատապտուղը հեշտությամբ կարող է առաջացնել ալերգիա եւ մարմնի այլ անցանկալի ռեակցիաներ:

Ելակը միզամուղ է, ուստի այն պետք է զգուշությամբ օգտագործեն երիկամների և միզուղիների հիվանդություններ ունեցող մարդիկ։ Հատապտուղների մեջ պարունակվող մրգային թթուները՝ օքսալային և սալիցիլային, կարող են առաջացնել ցիստիտի և պիելոնեֆրիտի սրացում։

Նույնը վերաբերում է ստամոքսի թթվայնության և աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց. չափազանց «թթվային» բաղադրության պատճառով ելակը կարող է գրգռել ստամոքսի լորձաթաղանթը և նպաստել գաստրիտի, ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոցերի սրմանը: