Շոգ եղանակին կարևոր է ժամանակին հագեցնել ծարավը․ բժիշկն ասել է, թե ինչու

Շոգ եղանակին ցանկանում եք անվերջ խմել սուրճ, թունդ թեյ ու լիմոնադ։
Բժիշկը բացատրել է, թե դա ինչի հետ է կապված։
Շոգ եղանակին կարևոր է ժամանակին հագեցնել ծարավն ու պահպանել ջրային աղի հավասարակշռությունը օրգանիզմում։ Բայց ոչ բոլոր ըմպելիքներն են օգնում դրան, ինչի մասին հունիսի 15-ին Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում ասել է սննդաբան, գաստրոէնտերոլոգ Տատյանա Ժարովսկայան։
Բժիշկը հայտարարել է, որ ալկոհոլը, սուրճը, թունդ թեյն ու քաղցր գազավորված ըմպելիքները ոչ միայն չեն օգնի հագեցնել ծարավը, այլ, ընդհակառակը, կավելացնեն այն։
«Շատերի սխալը շոգին քաղցր լիմոնադներ և կոլա խմելն է: Սա հանգեցնում է արյան խտացման և արյան մատակարարման վատթարացման: Բացի այդ, արյան մեջ ինսուլինի մակարդակը արագորեն բարձրանում է, և դուք ցանկանում եք նորից ու նորից խմել այս ըմպելիքները: Այսինքն՝ մի կողմից մենք ամբողջությամբ չենք հագեցնում մեր ծարավը, մյուս կողմից՝ ավելցուկ շաքար ենք ստանում։ Սուրճն ու թունդ թեյը խորհուրդ չի տրվում խմել շոգին, քանի որ դրանք բջջից հեղուկ են վերցնում ու գործում են որպես միզամուղ միջոց։ Ալկոհոլը նաեւ ջրազրկում է բջիջները»,- բացատրել է Ժարովսկայան։
Նրա խոսքով՝ ծարավը հագեցնելու լավագույն միջոցը մաքուր, չեռացրած ջուր խմելն է։ Այդ նպատակով լավ է նաև ջուրը թթու, օրինակ՝ կիտրոնի կամ նարնջի հյութով, ինչպես նաև ֆերմենտացված կաթնամթերքով։
«Շոգ ժամանակաշրջանում այրանի նման ըմպելիքները լավ են աշխատում։ Սա կովկասյան ֆերմենտացված կաթնամթերք է։ Այն պարունակում է շիճուկ ու հանքային աղեր: Արդյունքում ծարավը հագեցվում է, ինքնազգացողությունը լավանում է»,- ասել է սննդաբանը։