Մանգո. օգուտներ և վնասներ մարդու օրգանիզմի համար

Մանգոն համարվում է միրգ, որն ունի բազմաթիվ առողջական օգուտներ, սակայն, ինչպես ցանկացած այլ մթերք, այն կարող է նաև որոշակի վնասներ առաջացնել, եթե չարաշահվի։
Օգուտներ
Վիտամին C-ի բարձր պարունակություն. Մանգոն շատ հարուստ է վիտամին C-ով, որը աջակցում է իմունային համակարգի առողջությանը, պայքարում է ազատ ռադիկալների դեմ և նպաստում է մաշկի առողջությանը:
Սպիտակուցներ և մանրաթելեր. Մանգոն պարունակում է մանրաթելեր, որոնք բարենպաստ են աղիների աշխատանքին, օգնում են խուսափել փորկապությունից և կայունացնում են խոլեստերինի մակարդակը:
Մանգոն պարունակում է հակաօքսիդանտներ, որոնք նվազեցնում են բորբոքային գործընթացները և պաշտպանում են օրգանիզմը ազատ ռադիկալներից, որոնք կարող են վնասել բջիջները:
Մանգոն բարելավում է մարսողությունը և աջակցում է երկաթի լավ յուրացմանը, ինչը կարևոր է անեմիայի (արյան պակասի) կանխարգելման համար։
Մանգոն կարող է օգնել բարելավել տրամադրությունը և նվազեցնել սթրեսը, քանի որ այն պարունակում է վիտամին B6, որը կարևոր է նյարդային համակարգի աշխատանքի համար:
Մանգոն նպաստում է մաշկի առողջությանը՝ խոնավացնելով և նոսրացնելով այն, ինչպես նաև պայքարում է մաշկի գունատման ու կնճիռների դեմ։
Վնասներ
Ալերգիա. Մանգոն կարող է առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ, հատկապես այն մարդկանց մոտ, ովքեր ունեն պտղաբույսերի կամ մանգոյի մոտակա ազգականների նկատմամբ ալերգիա։
Մանգոն ունի բարձր շաքարի պարունակություն, ուստի այն պետք է հսկվի շաքարախտ (դիաբետ) ունեցող մարդկանց կողմից: Միշտ պետք է հաշվի առնել, որ մանգոն կարող է բարձրացնել արյան շաքարի մակարդակը։
Որպես թարմ մրգի միրգ, մանգոն նաև կարող է ունենալ որոշակի կալորիաներ, ուստի պետք է չարաշահել այն, եթե դուք փորձում եք նվազեցնել քաշը։
Մանգոն իր բնորոշ խեժից կարող է առաջացնել մաշկի նուրբ հատվածների գրգռում կամ կարմրություն: Դա կարող է տեղի ունենալ հատկապես, երբ մանգոն չի մաքրված լիովին։
Որպես շատ համեղ մրգեր, մանգոն կարող է գայթակղել շատ չափաբառույքների ու քանակի նկատմամբ։ Չարաշահումը կարող է հանգեցնել տարբեր խնդիրների, ինչպիսիք են մարսողական խանգարումները կամ ստամոքսի անհարմարություն։