Ձկով ուտեստները մեծացնու՞մ են անբուժելի արթրիտով երեխա ունենալու վտանգը․ ինչ են պարզել գիտնականները

Ձկով ուտեստները մեծացնու՞մ են  անբուժելի արթրիտով երեխա ունենալու վտանգը․ ինչ են պարզել գիտնականները

Գիտնականների միջազգային թիմը կապ է հայտնաբերել հղիների կողմից ձկան սպառման և անչափահաս իդիոպաթիկ արթրիտով (JIA) երեխաների ծնվելու միջև, որը անբուժելի ռևմատիկ հիվանդություն է, որը կապված է հոդերի մշտական ​​բորբոքման հետ: Հետազոտությունը հրապարակվել է Ռևմատոլոգիայի ասոցիացիաների եվրոպական դաշինքի (EULAR) կոնգրեսի կայքում։

2019 թվականին ավելի քան 15000 երեխաների մասնակցությամբ շվեդական հեռանկարային հետազոտությունը ցույց տվեց, որ հղիության ընթացքում և կյանքի առաջին տարում շաբաթական առնվազն մեկ անգամ ձուկ ուտելը կապված է JIA-ի ռիսկի հնգապատիկի հետ՝ համեմատած նրանց հետ, ովքեր մեկ անգամից պակաս ձուկ են կերել: Այս ռիսկը վերագրվել է ձկան մսի մեջ պարունակվող սնդիկի և այլ ծանր մետաղների ազդեցությանը: Նոր աշխատանքում թիմը վերլուծել է մայրերի, հայրերի և երեխաների նորվեգական կոհորտային ուսումնասիրության տվյալները, որն անցկացվել է 1999-ից 2008 թվականներին: Ընտրանքը ներառում էր 73,819 մայր-երեխա զույգ և մանկության JIA-ի 218 դեպք:

 

Ձկան բարձր սպառումը սահմանվել է որպես շաբաթական 252 գրամ նիհար և կիսայուղ ձկների համար, շաբաթական 157,5 գրամ յուղոտ ձկների համար և շաբաթական 427 գրամ ընդհանուր ձկան սպառման համար: Միջին ընդհանուր ձկան սպառումը կազմել է շաբաթական 218 գրամ։ Գիտնականներն ընդգծել են, որ դրական կապ կա JIA-ի և անյուղ և ցածր յուղայնությամբ ձկների մեծ սպառման միջև։ Այնուամենայնիվ, հետազոտողները ոչ մի հստակ կապ չեն գտել JIA-ի և յուղոտ ձկան մեծ քանակության միջև:

Գիտնականները նշել են, որ իսկապես կապ կա երեխաների մոտ JIA-ի զարգացման միջև՝ կապված ձկան ուտեստների օգտագործման հետ, սակայն այն զգալիորեն ցածր է 2019 թվականի ուսումնասիրության համեմատ: Հետեւաբար, ապագա մայրերը չպետք է ամբողջությամբ հրաժարվեն ծովային սննդակարգից: